Moderátor pořadu Hyde Park Civilizace je nejmladším laureátem Medaile Vojtěcha Náprstka

hyde parkDaniel Stach, moderátor pořadu Hyde Park Civilizace, převzal další ocenění. Po novinářské Křepelce a ceně Václava Havla ocenila moderátora i Akademie věd ČR. Včera odpoledne převzal od jejího předsedy Jiřího Drahoše Medaili Vojtěcha Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy.

Zpravodajský kanál ČT24 vysílá interaktivní pořad o vědě Hyde Park Civilizace od září 2012 a Daniel Stach jej moderuje od samotného počátku. Za dobu jeho vysílání pořad hostil už 193 vědců a odborníků. „Mezi hosty nechybělo pět nositelů Nobelovy ceny, jeden z dvanácti lidí na světě, kteří se prošli po Měsíci, přeživší z Osvětimi či muž, který zachránil 1268 lidí při rwandské genocidě,“ uvedl moderátor pořadu Daniel Stach.

Některé rozhovory se zahraničními hosty probíhají pouze v angličtině a jejich originální verze bez tlumočení jsou dostupné na webu. Hosté je tak mohou sdílet na sociálních sítích a na svém webu. Díl pořadu Hyde Park Civilizace se tak díky tomu ocitl i na facebookové podstránce NASA.

Pořad, který se věnuje vědě a otázkám současné společnosti odvysílá tuto sobotu už 140. díl. „Naši diváci chtějí přemýšlet. A my jim nabízíme pohledy světově respektovaných osobností na různé vědecké nebo společenské úspěchy i problémy. Naším cílem je, aby diváci České televize měli možnost seznámit se s nejvýznamnějšími osobnostmi společnosti, odkrývat největší zajímavosti vědy a z každého dílu si odnesli něco nového, co se nikde jinde dozvědět nemohou,“ dodal Stach.

Pořad Hyde Park Civilizace klade vysoké nároky na moderátora i celý tým a Daniel Stach byl za jeho moderování oceněný už několikrát. Obdržel ocenění novinářská Křepelka pro žurnalisty do 33 let, stal se Objevem roku v anketě televizních diváků TýTý 2014, získal Cenu Václava Havla od Českého filmového a televizního svazu FITES a časopis Forbes jej zařadil do prestižního výběru 30 pod 30.

Pořad Hyde Park Civilizace potom získal ocenění České fyzikální společnosti za „významný čin v popularizaci fyziky“.

„ Často natáčíme mimo studio, například v CERNu v řídícím středisku urychlovačů, na operačním sále pražského IKEMu či na české polární základně na Špicberkách, 1 300 kilometrů za severním polárním kruhem. Získaná ocenění jsou tak pro nás určitou satisfakcí, že pořad děláme dobře,“ objasnila Gabriela Cihlářová, vedoucí dramaturgyně Hyde Parku Civilizace.

Přidat komentář