Novinář v popkultuře: Strach a hnus v Las Vegas

strach a hnusNovinář Raoul Duke spolu se svým právníkem míří do Las Vegas. Píše se rok 1971, v kufru auta mají 2 sáčky trávy, 75 pilulek meskalinu, 5 archů kvalitních tripů, načatou slánku kokainu, nejrůznější „povzbuzováky, oblbováky, rozesmíváky“, flašku tequily a rumu, basu piv, éter a dva tucty amylů. V Las Vegas musí zkontaktovat fotografa Lacerda, který má veškeré informace o dalším článku. Duke má za úkol napsat reportáž ze závodů terénních motorek. O pár dní se také musí zúčastnit důležité konference proti drogám. Právě tato konference je velmi úsměvná, protože sám Raoul je závislý na alkoholu a drogách. A díky nim se dostává do podivuhodných situací a zažívá halucinogenní stavy, které jsou protkané celým filmem.

V novinářském stanu na závodech motorek se Duke potkává s dalšími novináři, kteří píší o této sportovní události v Las Vegas. Ani jeden z nich se netváří kdovíjak nadšeně z toho, že o tom musí psát. Dokonce jsou vyrušení při partičce pokeru začátkem závodu. Jediný, kdo je v naprosté euforii, je fotograf Lacerda, kterého Duke vyhodí, protože ho jeho nadšení štve.

Na konferenci Duke nevydrží do konce. Uspořádá se svým právníkem párty plnou drog a alkoholu a na novinářskou práci si ani nevzpomene. Ostatně jako vždycky. Nebo to tak alespoň vypadá, protože v celém filmu není ani jeden moment, kdy by byl Duke naprosto čistý, spíš pořád míchá drogy, rozbíjí pokoje a zanechává za sebou spoušť.

Film Strach a hnus v Las Vegas na ČSFD.

Přidat komentář