28. 10. 1918 – Vznikla ČTK

mediator logo 28.10.1918Současně se samostatných Československým státem vznikla také Československé tisková kancelář, která tím pádem brzy oslaví své 100. narozeniny. 

ČTK byla založena z rozhodnutí předsednictva Národního výboru československého, jemuž také ve svých počátcích ČTK sloužila jako tiskový odbor.

Skutečnou zpravodajskou agenturou se ČTK stala až 14.11. 1918, po začlenění pražské pobočky rakouského Korbyra do své struktury. Od něj si nová československá agentura převzala také sídlo a první šéfredaktora, kterým byl Vladimír Weinerek.

Do mezinárodního obchodu s informacemi se začala zapojovat až v letech 1919-1920, pozvolna také probíhalo budování poboček v Československu. Pro spojení používala telefonní spojení, radiotelegraf a od 30. let také dálnopis Hell.

O začátcích ČTK informuje také příspěvek Českého rozhlasu, k poslechnutí zde.

Redakce byla rozdělená na politické zpravodajství, zpravodajství red 1933Národního shromáždění, rozhlasové zprávy, sportovní oddělení, komerční a inzertní oddělení a oddělení pro příjem telegrafických zpráv.

Velký náskok ve srovnání s Evropou získala ČTK vytvořením oddělení pro obrázkové a fotografické zpravodajství v roce 1929.

Další četba:

Rada ČTK. 

Základní informace o ČTK.

Zákon o ČTK 517/1992 Sb.

Přidat komentář