Rada Českého rozhlasu dnes prozatímního ředitele nezvolila, vyhlásila výběrové řízení na řádného

Budova ČRo, zdroj: ČTK

Rada Českého rozhlasu (ČRo) na svém dnešním zasedání nezvolila prozatímního ředitele, který by nahradil od 4. listopadu odcházejícího Petera Duhana. Žádný z navrhovaných kandidátů neuspěl. 

Kandidáty na post dočasného šéfa ČRo byli náměstek pro program a vysílání René Zavoral, náměstek pro regionální vysílání Jan Menger a ředitel odboru techniky Karel Zýka. Rada dnes vyhlásila otevřené výběrové řízení na nového šéfa rozhlasu. Podle včerejších informací si Rada nepřeje, aby vybraný prozatímní ředitel kandidoval na řádný post.

Rada dnes uspořádala dvě volby, vítěze však nepřinesla žádná z nich. V prvním kole první volby získal největší počet pěti hlasů Menger, který však poté z hlasování odstoupil, podle svých slov chtěl zachovat kontinuitu a podpořit náměstka Zavorala. Ten v prvním kole získal tři hlady. Ve druhém kole se pak rada rozhodovala mezi Zavoralem a ředitelem odboru techniky Zýkou, který v prvním kole dostal jeden hlas. Ani jeden z nich však nezískal potřebný počet hlasů.

Druhé volby se opět účastnila kompletní trojice navržených. Ani jeden kandidát ale dostatečný počet hlasů opět nedostal. „Není to žádná tragédie, zákon neurčuje termín a zároveň funguje statutární zástupce generálního ředitele. Rada se k volbě vrátí patrně v listopadu,“ řekl předseda rady Michal Stehlík. Statutárním zástupcem je náměstek Zavoral.

Dalším bodem programu dnešního zasedání bylo vyhlášení výběrového řízení na nového ředitele ČRo. Uchazeči mají na podání přihlášek čas do 9. prosince, současně musí předložit projekt na období 2016-2021. Do druhého kola postoupí pět uchazečů, kteří absolvují veřejné slyšení. Volba generálního ředitele se uskuteční nejpozději 3. února 2016.

Stále se také řeší situace kolem Petera Duhana a jeho možného porušení zákona v souvislosti se spoluprací bývalého předsedy rady Tomáše Ratiborského s rozhlasem před uplynutím zákonné dvouleté lhůty. „Nabízí se otázka, zda šlo o práci, které rozhlas nemůže pokrýt svými zaměstnanci,“ řekl místopředseda rady Petr Šafařík. Domnívá se, že danou práci mohli vykonat i lidé z rozhlasu, případně spolupracující advokátní kanceláře. Podle rady Ratiborský díky těmto smlouvám dostal zaplaceno zhruba 300 tisíc korun. Rada prověří také smlouvy se synem Tomášem Ratiborským mladším, který si vydělal přes 50 tisíc v době, kdy jeho otec působil v radě.

Duhan dnes ke spolupráci s Ratiborským řekl, že smlouvu nesjednával on, ale bývalý náměstek Michal Koliandr. „Já jsem jeho (Ratiborského) práci nekontroloval. Nebyl jsem s ním v žádném kontaktu,“ uvedl. Duhan rovněž odmítl kritiku jeho spolupráce s někdejší předsedkyní rady Danou Jaklovou. Ta po dobu osmi měsíců působila jako členka jeho poradního sboru při projednávání malé novely zákona o ČRo. „Byl to úkol krátkodobý. Prostředky byly vynakládány adekvátně,“ řekl Duhan. Dozorčí komisi Rady ČRo má nyní za úkol prověřit všechny dostupné materiály ke spolupráci rozhlasu s Tomášem Ratiborským, jeho synem a Danou Jaklovou.

Duhan před dvěma týdny oznámil rezignaci ke 3. listopadu. Uvedl, že ho k tomu vedou zdravotní důvody a zmínil také údajný tlak ze strany některých členů Rady ČRo a dozorčí komise.

Zdroj: ČTK

Přidat komentář