Vítězná fotka letošního Czech Press Photo zobrazuje uprchlíky

2015_003_PhotographoftheYear_1_JanZatorsky_CPP2015_359_AS_1I_uvodDvacátý první ročník soutěže zná své vítěze. Letos se o prvenství ucházelo 278 fotografů z České a Slovenské republiky s celkovým počtem 3700 fotografií.  Fotky hodnotila mezinárodní desetičlenná porota ze 7 zemí světa, která za vítěze zvolila redaktora MF Dnes

Letošním autorem Fotografie roku se stal fotograf MF Dnes Jan Zátorský. Jedná se o zachycení uprchlíků na maďarsko-srbské hranici na hraničním přechodu Röszke-Horgoš v září 2015. „Vítězný snímek migrantů chaoticky padajících přes sebe, ve snaze překonat maďarskou hranici, v sobě obsahuje nejen žurnalistickou informaci a symboliku současné uprchlické krize v Evropě, ale je zároveň i vizuálně silným obrazem připomínajícím malířská plátna velkých mistrů,” okomentovala fotografii porota.

„Vzniklo to poté, co uzavřeli Maďaři hranice a na těch hranicích se začaly kupit davy lidí,“ řekl pro pořad Newsroom Zátorský. Vítězná fotografie se však setkala i s kritikou. „Problém je, že ta událost, která na té fotce se odehrává, kterou vidíme, je strašně předvídatelná. Ten příběh není ničím zajímavým,“ vyjádřil se k vítěznému snímku ve stejném pořadu fotograf Radek Burda. S tímto tvrzením nesouhlasí ředitelka soutěže Daniela Mrázková, která říká, že všechny oceněné práce mají osobní příběh a subjektivní přístup k tématu.

Kromě titulu Fotografie roku, porota ocenila nejlepší tři snímky všech osmi kategorií a udělila dalších deset cen, mezi kterými je například Cena Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, „Můj život s handicapem“ nebo Grant Prahy Czech Press Photo 2015.

Czech Press Photo (CPP), soutěž a následná výstava žurnalistické fotografie, je pod záštitou prezidenta České republiky, ministra kultury a primátora hlavního města Prahy. Jedná se o obdobu World Press Photo, kterou u nás v roce 1995 založili publicisté věnující se fotografiím Daniela Mrázková a Vladimír Remeš.  Cílem CPP je nastínit veřejnosti významné události uplynulého roku a poukázat na rozvoj fotografie jako média.

Přidat komentář