Novinář v popkultuře: Milénium

larssonUkázka pádu, který potká novináře uveřejňujícího domněnky, byť pravdivé, bez důkazů, stojí na začátku příběhu Mikaela Bloomkvista z trilogie Millennium Stiega Larssona. Hromady papíru, litry kávy a poznámky místo tapet, to jsou kulisy, na kterých se rozplétá původně historie zmizení dívky před 40 lety, poté hlavně minulost excentrické Lisbeth. Ukazuje také důležitost pověsti a důvěryhodnosti pro vykonávání žurnalistické profese.Je jedno, jestli se rozhodnete pro knihu, švédskou nebo americkou adaptaci, ovšem americká má tu nevýhodu, že zatím zpracovala jen jeden díl, takže úplně neuspokojí člověka, který touží po uzavření příběhu.

Ve všech třech zpracováních nacházíme častou ukázku slučování profese novinářské a detektivní. Ty mají společné pátrání, zjišťování a ověřování faktů, a to i za cenu bodnutí do pomyslného vosího hnízda a chůze proti proudu. Přestože doporučujeme film či knihy jako náhled do profese investigativního novináře, je na místě upozornit, že atmosféru při pátrání dokresluje švédská scenérie, zima, pocit izolovanosti umocněný pobytem na ostrově, není to tedy ani s ohledem na zápletku veselé dívání.

Filmová trilogie Millennium (Švédsko, 2009): Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm, Dívka, která kopla do vosího hnízda na ČSFD.

Film Muži, kteří nenávidí ženy (USA, 2011) na ČSFD.

Knižní trilogie Milénium: Stieg Larsson: Milénium; vydal Host, Praha 2010, 1824 stran.

Přidat komentář