Odbory České televize vyhlásily stávkovou pohotovost 

Odbory České televize (ČT) ve čtvrtek 23.6. vyhlásily časově neomezenou stávkovou pohotovost. Odbory chtějí apelovat hlavně na vedení televize, Radu ČT a požadují okamžité zahájení jednání o financování ČT. 

Generální ředitel ČT Petr Dvořák, veřejně oznámil, že finanční situace veřejnoprávní televize není dobrá a z důvodu současné ekonomické situace musí Česká televize v následujících dvou letech ušetřit 910 milionů korun. Současnou ekonomickou krizi doplní i velká vlna propouštění. Televize chce zrušit až 250 míst, z toho 50 už letos.  

„Odbory ČT si uvědomují, že finanční situace, v níž se nacházejí veřejnoprávní média, není dobrá. Nikterak nepopírají nezbytnost úsporných opatření. Návrhy předložené generálním ředitelem ale považují za vynucené řešení, které ve svém důsledku povede ke snížení kvality služeb poskytovaných ze zákona veřejnosti, současně k omezení rozvoje a v neposlední řadě k prohloubení propadu mezd zaměstnanců ČT,“ stojí v oznámení NOO (Nezisková odborová organizace). „Rušeny mají být pracovní pozice, které jsou z hlediska činnosti ČT unikátní. Požadujeme analýzu avizovaných úspor a budoucího působení média veřejné služby, že vedení ČT hledá úspory smysluplně,“ namítají odboráři. 

Na seznamu odborářů najdeme opravdu širokou škálu stížností. Odborům se nelíbí ani oddálení rekonstrukce studia v Ostravě či jeho následné přesunutí do Brna. „Televizní studio Ostrava je přitom součástí regionální identity a jeho omezování ovlivní i zaměstnanost v regionu,“ nelíbí se odborům. Mezi hlavní problémy se zejména řadí financování ČT. To podle zástupců zaměstnanců už léta vázne a odborům vadí, že politici neučinili žádné kroky, které měli napomoct k zvýšení rozpočtu televize. Odbory spolu se zaměstnanci tedy požadují okamžité jednání ze strany vlády.  

Vedení České televize je celou touto situací překvapené, uvedla mluvčí ČT Karolína Blinková. Česká televize nemůže v situaci, kdy její reálné příjmy za posledních 14 let klesly už o 36 % a kdy je tento trend akcelerován aktuálním růstem inflace, cen a mezd, zachovat v dalších letech současný rozsah veřejné služby. Na to, že škrty budou bez úpravy financování médií veřejné služby nevyhnutelné, upozorňovala ČT politickou reprezentaci, zaměstnance i televizní odbory v posledních letech velmi intenzivně. „Takto razantní reakcí odborů jsme proto překvapeni,“ sdělila tisková mluvčí Blinková. „Česká televize je připravena diskutovat se zákonodárci o všech relevantních možnostech, jak financování ČT vyřešit. Bez navýšení příjmů je ale zachování stávající šíře činnosti ČT nemožné. „S odbory budeme o konkretizaci chystaných kroků jednat. Omezení činnosti ČT však musí mít odraz i v rušení pracovních míst,“ dodala.  

Přidat komentář