Slovaci si pohoršili v žebříčku svobody tisku. Může za to Kočner i Matovič

Nově vydané hodnocení svobody tisku ve světě vydané Reportéry bez hranic (o kterém jsme psali zde), se dotklo i aktuální situace na Slovensku. To v žebříčku kleslo z 33. na 35. místo.

Hodnocení neopomnělo připomenout proces s vrahy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Vykonavatel vraždy Miroslav Marček si už ve vězení odpykává 25letý trest, zprostředkovatel vraždy Kuciaka a Kušnírové pak odešel s trestem odnětí svobody na 15 roků.

Hodnocení ale reflektovalo hlavně to, že pravděpodobní hlavní aktéři vraždy, podnikatel Marián Kočner a jeho společnice Alena Zsuzsová, odešli v této kauze bez trestu. Soud totiž sérii nepřímých důkazů, které proti Kočnerovi a Zsuzsové svědčili, neuznal jako dostačující.

Populista na premiérském postu

Právě kauza vraždy novináře a jeho snoubenky do velké míry ovlivnila loňské volby, které vyhrála strana OĽANO v čele s Igorem Matovičem. „Volby, které se konaly na pozadí této kauzy, vynesly v březnu 2020 populistu Igora Matoviče na post předsedy vlády,” komentují to v tiskové zprávě doslova Reportéři bez hranic.

Matovič se během voleb sice snažil minimálně slovně podporovat svobodná média, těsně po volbách chtěl pro nezávislá média dokonce nechat zřídit finanční fond.

V průběhu své vlády ale proti kritickým médiím často útočil. Útokům na média se neubránil například loni v létě, kdy vyšlo najevo, že opsal svou magisterskou práci. Nelichotivé hodnocení si vysloužil i facebookový status, který Matovič zveřejnil u příležitosti vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, kde obvinil novináře z nenávisti.

Kritiku namířenou proti médiím se bývalý slovenský premiér ostatně nedopouští ani teď. Velmi emotivní byly například jeho reakce na kritiku jeho nákupu dvou milionů davek vakcíny Sputnik, kterou chtěl řešit pandemii koronaviru na Slovensku. Sputnik přitom ale není dostatečně certifikovaný a na Slovensku se s ním dodnes neočkuje.

Nejvíc na média útočí opozice

Tradičního hodnocení se od Reportérů bez hranic dočkala současná opozice. Ta má ostatně v útocích na novináře poměrně praxi. Bývalý premiér a současný opoziční politik Róbert Fico už v minulosti nazval novináře „špinavými protislovenskými prostitutkami“ a k v tomto ohledu nebyli zdrženlivý ani fašisté z Ľudové strany naše Slovensko Mariána Kotleby.

Přidat komentář