Google spustil novou službu Zprávy Google

Google v Česku spustil svou novou službu Zprávy Google. Svým čtenářům zpřístupní i některé z placených obsahů partnerských vydavatelů.

Technologický gigant přidal do své nabídky další službu, tentokrát zaměřenou na média. Zprávy Google budou rozšířením již existující služby Google News. Google bude v rámci služby pracovat s několika českými vydavateli. Konkrétně jde o Economii, N media, Echo Media, Forum 24 a Internet Info, není však vyloučeno, že přibydou ještě některé další z českých vydavatelských domů.

V panelu výběrů Google Zpráv se budou objevovat i některé placené články od partnerských médií, které zde bude mít čtenář možnost číst zdarma. Vydavatelé nepřijdou zkrátka, jelikož se Google chystá za tyto články platit, tento krok vysvětluje tím, že může k médiu přivést nové potencionální předplatitele, jde tedy o výhody pro obě strany. Média budou rovněž rozhodovat o tom, které události se do panelu dostanou i v jakém zpravodajském formátu.

Zprávy Google již fungují i v jiných evropských zemích, například Německu, Itálii či Velké Británii. Jde o výsledek tlaku na to, aby technologické firmy platily za autorský obsah, který zveřejňují na svých stránkách. V posledních letech se stalo téma velmi diskutovaným a to i v rámci Evropské Unie.

Přidat komentář