Reportéři bez hranic: Svoboda tisku klesá. Na vině je i covid

Organizace Reportéři bez hranic po roce opět vydala svůj žebříček svobody tisku, v němž se Česko udrželo na 40. místě. Celkově je však volnost médií nižší než před rokem. Novináři jsou částečně nebo zcela omezováni v 73 % zemí na světě.

Reportéři bez hranic (RSF) rozdělili všechny státy světa do pěti kategorií podle svobody tisku, přičemž hned 132 z nich spadá do škály „velmi vážné“, „složité“ či „problematické“. Hned v 73 % zemí jsou tak média naprosto nebo z části blokována. Podle zprávy RSF k omezení zpravodajství v některých zemích přispěla i pandemie covid-19, které vlády využily jako záminku pro omezení přístupu novinářů k informacím. Například v Egyptě mohou média publikovat jen takové statistiky, které vydá ministerstvo zdravotnictví.

Česká republika se, stejně jako minulý rok, umístila na 40. místě a podle RSF je tak místní situace „uspokojivá“. Nejlépe jsou na tom média opět ve skandinávských zemích, ale třeba i v Kostarice či na Novém Zélandu. Naopak asi nikoho z nás moc nepřekvapí, že nejhorší situace je v zemích blízkého východu nebo například v Číně.

Žurnalistika je nejlepší vakcína proti dezinformaci. Bohužel je její tvorba a distribuce velmi často omezována politickými, ekonomickými, technickými a někdy i kulturními faktory.

– Christophe Deloire, generální sekretář RSF

Hůře než Česko jsou na tom z vyspělých zemí například USA. V těch podle agentury US Press Freedom Tracker došlo v posledním roce volebního období prezidenta Donalda Trumpa k rekordnímu počtu zatčených novinářů. Z nám blízkých států se v žebříčku propadlo Německo. To sice kleslo pouze o dvě příčky, nicméně spadlo tak z kategorie „dobrá“ do „uspokojivá“.

Organizace Reportéři bez hranic (Reporters Without Borders) byla založena ve Francii v roce 1985 a klade si za cíl ochranu tisku a svobody médií. Rovněž se zastává omezených či zatčených novinářů po celém světě.

Přidat komentář