27. dubna – Narodil se novinář Jan Zacpal

Dnes je tomu přesně 177 let ode dne, kdy se narodil jeden z významných, byť spíše nedoceněných novinářů. Řeč je o zakladateli Opavského týdenníku Janu Zacpalovi, který je považovaný za prvního slezského novináře.

Novinář Jan Zacpal se narodil 27. dubna 1844 do bohaté sedlácké rodiny nedalo Olomouce, v níž poté vystudoval gymnázium. Vysokoškolským vzděláním už ale v hlavním městě Hané nenavázal, začal totiž studovat češtinu a dějepis na tehdejší Karlo-Ferdinandově Univerzitě. Studia dokončil ve Vídni, načež začal oba své obory vyučovat v Olomouci. Jeho kantorská dráha nicméně kvůli zdravotním potížím dlouho netrvala.

Po ukončení učitelského zaměstnání se vydal do Opavy, kde společně s Rudolfem Hillem a Antonínem Vaškem založil Opavský týdenník. Ten byl jedním z prostředků, kterými chtěl uvést do pohybu národní obrození na slezském území, kde byla v té době situace okolo českého jazyka a národního uvědomění znatelně horší než třeba v Čechách. Periodikum, jež vyšlo poprvé 17. září 1970, tak bylo významné už jen tím, že vycházelo v českém jazyce. Finanční situace však nebyla vůbec přívětivá a na provoz média investoval Jan Zacpal v podstatě své veškeré jmění.

V roce 1882 byl uvězněn, neboť Opavský týdeník zveřejnil dopis kritizující německého učitele na škole v Jaktaři (dříve samostatná obec, nyní součást Opavy, pozn. red.). Po jeho propuštění už sám nepublikoval a noviny pouze dotoval. Nedlouho poté, v roce 1888, zemřel na zápal pohrudnice ve věku pouhých 43 let. Jeho periodikum vycházelo až do roku 1913.

Kromě Opavského týdenníku se Jan Zacpal podílel i na založení Matice opavské či matičního českého gymnázia. Na domě, v němž bydlel a sídlila v něm jeho redakce, se v současné době nachází jeho pamětní deska. Zacpalovo jméno rovněž nese jedna ulice v Opavě.

Přidat komentář