25. února 1954 – Začátek pravidelného vysílání Československé televize

Svou zkušební premiéru si Československá televize (ČST) odbyla již 1. května v roce 1953, za pravidelné bylo ale vysílání prohlášeno až v únoru následujícího roku. Nejednalo se však o každodenní vysílání, jaké známe dnes. Diváci tehdy naladili ČST jen omezený počet dní.

První pokusy s televizí v Československu proběhly již před 2. světovou válkou, jenže ta poté vývoj přerušila. Komunisté ale objevili užitečnost televize pro šíření propagandy a znovu na našem území započala snaha o zavedení vysílání. Toho se československý divák dočkal 1. května v roce 1953, přičemž první televizní vysílač byl umístěn na Petřínské rozhledně.

Původně se jednalo pouze o vysílání zkušební a diváci, kterých kvůli cenové dostupnosti televizorů nebylo moc, mohli obraz naladit pouze dvakrát v týdnu, postupně se však počet vysílacích dní navyšoval. Zkušební doba pro televizi skončila až následující roku. Stalo se tak 25. února 1954, kdy bylo televizní vysílání prohlášeno za pravidelné. Stejný den byl mimochodem výročím nástupu komunismu v ČSR. V této době již měli lidé v domácnostech obrazový přenos k dispozici čtyřikrát týdně.

Dalo by se říct, že z praktické stránky se v podstatě nic neměnilo, jelikož televizní program šel pravidelně naladit již několik měsíců. Datum je důležité spíše formálně, neboť vysílání přešlo ze statusu zkušební na pravidelné. I tak se ovšem jednalo o důležitý milník ve vývoji televizního vysílání v naší zemi. Stále ale diváci televizní přijímač naladili jen omezený počet dní, na každodenní program si museli ještě čtyři roky počkat.

Počátky televizního vysílání v Československu si můžete připomenout díky pořadu Pozor vysílámeJak to všechno začalo.

Přidat komentář