GLOSA: Nešťastný rok 2020 nekončí, dejte sbohem Barrandov News

Letošní rok je kvůli pandemii koronaviru celý převrácený naruby. Zdá se, že negativních zpráv neubylo ani před jeho koncem. Ačkoliv prvního prosince většina lidí ráno vstala s úsměvem, poněvadž si dnes mohli vzít první čokoládku z adventního kalendáře, úsměv na mnohých tvářích dlouho nevydržel. V tento den totiž televize Barrandov oznámila definitivní konec jednoho ze svých tří tematických kanálů – Barrandov News.

Jaromír Soukup, talentovaný řečník, boxer, moderátor a majitel této televize, evidentně nepřeje svým divákům příjemný advent. Prosinec totiž odstartoval ukončením velmi populárního kanálu Barrandov News. Je záhadou, proč se tomu tak stalo. Zlí jazykové tvrdí, že to je kvůli dlouhodobě klesající sledovanosti. Průměrný podíl na sledovanosti kanálů Barrandova ale u Barrandov News činil celých 0,03 %. To je minimálně celá rodina pana Jaromíra včetně vzdálených tetiček. Objasnění konce tohoto kanálu tak zůstává záhadou.

Trnitou cestu k zájmu publika provázely změny názvu i zaměření

Za svou dlouhou pětiletou historii své existence nasbíraly Barrandov News spoustu řádků do svého pomyslného životopisu. Každý televizní kanál prochází jistým vývojem, při kterém upravuje svůj program na základě požadavků a preferencí publika. Publikum této stanice bylo však zřejmě vrcholně nerozhodné a vůbec práci panu Soukupovi neusnadňovalo. Nejdříve totiž v roce 2015 odstartoval tento kanál pod názvem Barrandov Muzika. Z názvu plyne, že primárním zaměřením byla hudba, konkrétně ta lidová. Jaromír si ale asi neudělal v domovech důchodců dostatečný průzkum, protože tamější babičky a dědečkové by mu řekli, že televizní kanál se stejným zaměřením už pár let existuje – Šlágr TV.

Bohužel publikum moc velké nebylo, a tak bylo třeba udělat zásadní programovou změnu. Po dvou letech Muziky tak přichází Barrandov Family. A co potřebuje ta správná „family“? No přece dostatečnou dávku pořadů z domácí tvorby Barrandova. Premiéry ale povětšinou stále vysílala hlavní stanice. Tento kanál však dostal privilegovanou roli vysílat reprízy pořadů pana Soukupa, aby se už nikdy nestalo, že přijdete k televizi a v té by neběžely ani Moje zprávy, ani Soudkyně Barbara. Tato „životní etapa“ stanice nicméně trvala pouhopouhý rok a půl. Představa pana Soukupa, že typická česká rodina chce sledovat reprízy jeho pořadů, byla zřejmě mylná.

Do třetice všeho „dobrého“ přichází Barrandov News

Protože diváků se opět sešlo pět a půl, mění stanice již podruhé svůj název na Barrandov News. Jenže změny tímto světáckým názvem skončily. Program totiž zůstal v téměř nezměněné podobě – opakování pořadů Nebezpečné vztahy, Aféry – neuvěřitelné životní příběhy či Soudkyně Barbara byly stále na denním pořádku. Na programu nesměl chybět také Klenot TV, pomocí kterého se možná Barrandov snažil vydělat na provoz této stanice. Bohužel ani tento pořad kanál nespasil. Business model byl totiž postaven na prodeji předražené bižuterie důvěryhodným babičkám. To se nelíbilo nejen ošizeným kupcům, ale také Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, která televizi udělila půlmilionovou pokutu za nekalou obchodní praktiku.

Tak a teď nezbývá než doufat, že negativní zprávy jsou pro tento rok s koncem Barrandov News už vyčerpány.

Přidat komentář