Light: Dicte – kriminální reportérka

Chladné a mnohdy ponuré podzimní období doslova vybízí k uvaření horkého čaje, zachumlání se pod deku a ,,binge watchnutí“ nějakého seriálu. A co je víc, když je v hlavní roli ambiciózní novinářka a nejedna surová vražda?

Dánský seriál ve švédskoněmecké koprodukci na námět knih autorky Elsebeth Egholmsové sleduje příběh novinářky Dicte Svendsenové, kterou ztvárňuje herečka Iben Hjejleová. V pilotním díle se Dicte jakožto čerstvě rozvedená matka vrací do svého rodného města Aarhus za vidinou začít odznova a vrátit se ke své uspěšné kariéře investigativní reportérky kriminálních případů.

Krátce po nastěhování se Dicte pouští do vyšetřování nalezeného mrtvého ženského těla, z něhož pachatel brutálním způsobem vyřízl dítě. Zanedlouho poté se střetává s těhotnou Bosňankou Remzou, jež má strach z podobného osudu. Jakmile dojde ke zmizení právě Remzy, Dicte postupně odkrývá, že má co dočinění s propracovaným obchodem s dětmi, jehož záběr je mnohem rozsáhlejší, než se zprvu mohlo zdát.

Dicte se v rámci své investigativní práce také snaží spolupracovat s místním kriminálním vyšetřovatelem Johnem Wagnerem. Ten však neskrývá svou skepsi vůči ní a její práci a není příliš ochotný dělit se s ní o cenné informace.

Seriál zdařile popisuje právě aspekt investigativní novinařiny, co se týče nejen kriminálního prostředí. Hlavní hrdinka se často potýká s odmítáním spolupracovat a poskytovat informace zejména ze strany policistů a kriminalistů, ale i běžných osob. Určité momenty mohou v divákovi budit pocit, že lidé oplývají jakousi utkvělou představou, že novináři jsou pouze otravní zvídavci, co se nejraději šťourají v lidských životech a pracují jen za vidinou senzace a co největšího zisku.

Důležitá je také linka sociální a genderová. Dicte jakožto rozvedená matka a novinářka středního věku často čelí různým stereotypům zejména ze strany stejně starých mužů v jejím okolí. Taky svádí jakýsi vnitřní boj vzhledem ke svojí práci a rodinnému životu. Často balancuje nad nelehkým rozhodnutím zdali upřednostnit vyšetřování a potřebu dopadnout zločince před svou náctiletou dcerou a milostnými či rodinnými vztahy.

Seriál Dicte se všemi jeho třemi sériemi u nás odvysílala Česká televize a objevil se také na mezinárodní streamovací službě Netflix.

Přidat komentář