Novinář v popkultuře: Četnické humoresky

Známý český seriál z prostředí brněnské pátračky sice sleduje službu místních četníků, do děje ale výrazně zasahuje i postava neodbytné novinářky Kamily Klikové. Tatiana, tehdy Vilhelmová, dnes už Dyková, zvládla v postavě energické reportérky skloubit nejen mnohé stereotypy, ale taky lidskost.

Kamila Kliková se na scéně objevuje poprvé v epizodě Ohněstrůjce. Jako reportérka Moravských novin chce napsat článek o brněnské pátrací stanici. Když se ale na místě rozhodne udělat několik fotek, přistihnou ji četníci a celý nevyvolaný film jí zabaví. To ji ale neodradí. Místo článku o četnictvu tak začne na vlastní pěst rozplétat případ ztraceného dynamitu v blízkém kamenolomu. A díky svým novinářským zkušenostem skutečně brzy najde pachatele.

Hned od první chvíle je vidět, že se v postavě energické reportérky potkává několik stereotypů, které mladé novinářky provází už dlouhou dobu. Je zbrklá, neodbytná a doufá, že narazí na sólokapra, který by ji proslavil. A když si někdo nemůže vzpomenout na exkluzivní informace, ráda mu několika bankovkami osvěží paměť.

Protože ale Četnické humoresky sledují dobu od první republiky až po začátek druhé světové války, musí dojít i na postupný vývoj postav. Z kdysi mladičké reportérky, které je všude plno, se tak postupně stává známá novinářka, která nesmí chybět na žádné společenské akci v Brně. Zakládá si dokonce i vlastní magazín. Na vavřínech ale neusíná, a místo pobíhání po Brně a hledání novinek, se zaměřuje na příběhy místních obyvatel.

Právě v tu chvíli se v Kamile Klikové projevuje i lidskost, která v první chvíli nemusela být až tak zřetelná. Začne spolupracovat s fotografem Líbalem, kterému pomůže se zařizováním ateliéru. Výměnou za fotografie do svého magazínu mu domlouvá zakázky. V meziválečném období jsou to chvíle její největší slávy.

Jakmile se ale začne blížit druhá světová válka, práce Klikové začíná být stále těžší. Dostává se do sporu s Němci v Brně a má problémy s tiskem svého magazínu. Po podepsání Mnichovské dohody a zabrání Sudet se tak rozhodne opustit své dílo a odlétá vládním speciálem do Anglie. Doufá, že se do Brna zase jednou vrátí, a tak všechno svoje vybavení daruje fotografovi Líbalovi. Ten ho má opatrovat do chvíle, než se znovu potkají.

Přidat komentář