Soud v Myanmaru potvrdil sedmiletý trest pro redaktory Reuters

Nejvyšší myanmarský soud poslal na sedm let do vězení dva reportéry agentury Reuters, kteří informovali o brutálních činech bezpečnostních složek Myanmaru. Za svou práci minulý týden dostali Pulitzerovu cenu. Soudce Naing neuvedl důvod, proč novináři se svým posledním odvoláním neuspěli. Právní zástupce agentury Reuters Gove nicméně řekl, že bude i nadále bojovat o jejich osvobození. Proti politickým vězňům v Myanmaru vystupují i lokální média.

Novináři agentury Reuters Wa Lone a Kyaw Soe Oo neuspěli se svým posledním odvoláním u nejvyššího myanmarského soudu a stráví sedm let ve vězení. Policie zatkla oba novináře už předloni, kdy zveřejnili informace týkající se brutálního zásahu armády proti rohingským muslimům. Soud je následně obvinil z nelegálního držení tajných dokumentů, ve vazbě pak zůstali přes 16 měsíců.

Byli odsouzeni na 7 let a trest platí,” stroze okomentoval dnešní jednání soudce Soe Naing, aniž by uvedl důvody, proč rozhodl tímto způsobem. Odsouzení novináři navíc nedostali možnost vyslechnout si verdikt soudu, který se nachází v hlavním městě Neipyijtu.

Wa Lone a Kyaw Soe Oo se žádného trestného činu nedopustili, dokonce se nenašel žádný důkaz. Naopak se stali oběťmi, jejichž pravdivé zpravodajství chtěla policie umlčet. Budeme nadále dělat všechno pro to, abychom je osvobodili,” prohlásil hlavní právní zástupce agentury Reuters Gail Gove.

Zadržení redaktoři se zpravodajsky vyznamenali zejména v roce 2017, kdy popsali zabíjení, žhářství a rabování, které prováděly právě bezpečnostní složky Myanmaru proti rohingské menšině. Jejich informace doplnili a o rok později publikovali kolegové z agentury Reuters, za což minulý týden společně dostali Pulitzerovu cenu za mezinárodní zpravodajství.

S odsouzením reportérů nesouhlasí ani Nicholas Bequelin, regionální ředitel Amnesty International pro východní a jihovýchodní Asii. Podle jeho slov není zadržení Lonea a Ooa ojedinělou ukázkou politicky motivovaného zatčení v Myanmaru. Bequelin prosí mezinárodní špičky, aby na tamější vládu vytvářely větší tlak a dosáhly osvobození nevinných obětí.

Problém politických vězňů kritizují i lokální média. Zatím jediný smířlivý krok tímto směrem provedl prezident Win Myint, když v polovině dubna osvobodil více než 9000 odsouzených. Pomocné sdružení pro politické vězně nicméně uvedlo, že v rámci prezidentovy amnestie se na svobodu dostali pouze dva vězni odsouzení z politických důvodů. Za mřížemi jich přitom zůstává mnohem více.

Přidat komentář