Novinář v popkultuře: Akta pentagon: Skrytá válka

Tento americký dramatický film z roku 2017 od režiséra Stevena Spielberga dostal Oscara za nejlepší film. Zahrály si v něm hvězdy jako Tom Hanks a Meryl Streep. Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu a lhaní a zatajování informací veřejnosti o průběhu celé války.

Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleyho vyhlásit vládě bezprecedentní válku tím, že zveřejnili tajné vládní zprávy Pentagon Papers, které obsahují detaily a především pravdu o válce mezi Amerikou a Vietnamem.

Kate Graham představuje novinářku, která musí pracovat tvrději než všichni muži v její branži, aby si udržela respekt a autoritu. Potýká se s finančními problémy v The Washington Post a nového kupce odrazuje žena ve vedení. Snaží se chránit noviny a s nimi tak odkaz svého manžela a jeho rodiny. Šéfredaktor, který pro ní pracuje, Ben Bradley, je ambiciózní zkušený novinář. Posílá nováčky získávat informace, ví, co patří na titulní stranu a nedrží se projektu, který padl a rychle spouští nový. Nebojí se ani postavit své šéfce Kate, když se plete do jeho práce.

Novináři jako vlastizrádci

Ben se chystá zveřejnit státní tajemství po tom, co soud zakázal New York Times na nějakou dobu publikovat. The Washington Post je tak jediný, kdo má kopii tajné studie z Pentagonu. Přesto, že mu jeho právníci radí nic nezveřejňovat, články o Vietnamu v Postu vyjdou. Kate a Ben nedovolí, aby jim vláda diktovala, co zveřejňovat a co ne. Oba se tak zaslouží o radikální revoluci v historii svobody amerického tisku.

Po zveřejnění článku v New York Times a později pokračování v The Washington Post označila americká vláda novináře, kteří to vypustili, za vlastizrádce porušující celou řadu bezpečnostních zákonů. Prezident Nixon dokonce požene Times a Post k soudu. Z druhého pohledu prostých lidí a dalších novinářů jsou viděni jako obhájci demokracie a svobody slova. Mnoho tisku se jejich odvahu rozhodne následovat, postupně tak vydávají články o Vietnamu a podporují tak jejich rozhodnutí postavit se vládě. „Otcové zakladatelé dali svobodnému tisku ochranu, kterou musí mít, aby plnil zásadní roli v naší demokracii. Tisk má sloužit občanům, ne vládcům,“ ukončil soudce soudní řízení.

Během filmu se divák cítí jako sám novinář v akci patřící pod křídla dvou profesionálních týmů hlavních hrdinů. Během příběhu si několikrát můžeme užít pohledu do redakcí nejprestižnějších amerických deníků sedmdesátých let.

Přidat komentář