Knihou roku je Taberyho Opuštěná společnost. Bodoval i Švehla

Knihou roku se při letošním předávání výročních knižních cen Magnesia Litera stala Opuštěná společnost s podtitulem Česká cesta od Masaryka po Babiše. Hlavní cenu tak za svůj literární počin převzal šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery.

Ten působí jako šéfredaktor Respektu od roku 2009 a na svém kontě má řadu novinářských ocenění včetně dvou nominací na cenu Magnesia Litera s knihami Vládneme, nerušit a Hledá se prezident. O své vítězné knize řekl, že ji napsal, protože si přál, aby společnost nebyla úplně opuštěná. Snažil se najít inspiraci, v minulosti je podle něho mnoho lidí, kteří nám předávají svou zkušenost. „Já tomu vlastně nemohu pořád uvěřit. Mám obrovskou radost, vážím si toho a děkuji,“ poděkoval za ocenění Erik Tabery na svém twitterovém účtu.

Díky vítězství Taberyho knihy se po třech letech na první příčku dostala opět publicistika. Podle pořadatelů se v Opuštěné společnosti snažil Tabery popsat nebezpečí, v nichž se tuzemská demokracie ocitla s „nalitím populismu do žil současných politických aktérů“. Porota zase ocenila, že i když se dílo dotýká vážných témat, Tabery je dokázal pojmout s noblesou a humorem.

Opuštěná společnost byla původně nominovaná v kategorii Litera za publicistiku, v jejíž porotě seděl i publicista Marek Wollner, známý také moderováním pořadu Reportéři ČT. Tu nakonec vyhrál soubor čtyř esejů Patrika Ouředníka na téma islamismu s názvem Antialkorán aneb nejasný svět T. H.

Erik Tabery však nebyl jediným z časopisu Respekt, který získal na předávání v Národním divadle jednu z udílených cen. V kategorii objev roku vyhrál i novinář Marek Švehla s publikací Magor a jeho doba. „Mezi nesporné klady však patří to, že se nezaměřil jen na život Ivana Martina Jirouse, ale pro ty, kteří se o podrobnosti doby, ať už z jakéhokoli důvodu, nezajímali, objasňuje vznik fenoménu podzemní kultury, undergroundu i politické situace zkoumaného období,“ uvedla porota o kvalitě Švehlovy knihy, která se zaměřuje na život výše uvedeného člena kapely Plastic People of the Universe. Marek Švehla v současné době vede rubriku komentářů v Respektu, píše reportáže a mezi lety 2005 a 2006 dokonce působil jako jeho šéfredaktor.

Máme obrovskou radost, že v Magnesia Litera uspěli hned dva naši kolegové,“ napsal týdeník Respekt. Ten se zaměřuje především na aktuální dění v domácí i zahraniční politice, ekonomice a společnosti.

Knižní ceny Magnesia Litera vyhlašují vítěze v celkem jedenácti kategoriích. Kromě uvedených se tak udílí ještě ceny za nejlepší prózu, dále i poezii, naučnou literaturu, překladovou knihu, nakladatelský čin, blog roku a rovněž se udílí cena čtenářů. V jednotlivých kategoriích většinou hlasují pětičlenné odborné poroty. Cílem je propagovat kvalitní literaturu, podporovat a popularizovat. Kromě tradičních kategorií se letos vybírala také Kniha století, v níž prokázali podobný vkus odborníci i čtenáři. U obou skupin vyhrály Osudy dobrého vojáka Švejka za stoleté války od Jaroslava Haška. Umístil se také Bohumil Hrabal s Obsluhoval jsem anglického krále a Karel Poláček s Bylo nás pět.

Přidat komentář