Kmenta, Slonková a Kroupa v hledáčku GIBS

Investigativní novináře Jaroslava Kmentu, Janka Kroupu a Sabinu Slonkovou vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ta spadá pod premiéra v demisi Andreje Babiše. Novináři si jsou jistí, že jde o krok k jejich zastrašení.

Trojice novinářů Jaroslav Kmenta (Reportér), Janek Kroupa (Český rozhlas) a Sabina Slonková (Neovlivní.cz a Seznam Zprávy) jsou vyšetřovaní GIBSem kvůli jejich investigativní práci. Všichni tři jsou přesvědčení, že jde o kroky, které je mají zastrašit a odradit od další investigativní práce.

Novináři museli podstoupit další výslechy kvůli údajným únikům informací z policejních spisů. Jsou to stejné případy, kvůli kterým už trojice vypovídala. Kmentu zpovídali kvůli spisu Krakatice, Kroupu si předvolali kvůli informacím o twitterovém účtu Juilus Šaman. Slonkovou vyslýchali kvůli textu z minulého srpna. Ten se týkal vydání Babiše k trestnímu stíhání kvůli údajným podvodům s projektem Čapí hnízdo.

Prohlášení, které zveřejnily Seznam Zprávy, s názvem Prohlášení investigativních novinářů nese podpisy všech tří postihovaných. „Jsme přesvědčeni, že tato vyšetřování nás a naše zdroje mají kromě jiného znejistit, zastrašit či odradit od další práce,“ píše se v dokumentu. Na konec novináři ujistili politiky i veřejnost, že ve své práci budou pokračovat. „Ve své práci budeme pokračovat. Žádáme, aby to politici respektovali tak, jak to respektují jiné demokratické státy na Západě, kam – doufáme – stále patříme,“ prohlásili.

Přidat komentář