Plat Václava Moravce je stále záhadou, o jeho zveřejnění rozhodne soud

 

Česká televize coby veřejnoprávní instituce, pro kterou platí zákon o veřejném přístupu k informacím, odmítá divákům sdělit plat Václava Moravce. Diváci se však domáhají svého práva, a proto podali na Českou televizi (ČT) žalobu.

Minulý rok v letních měsících jeden z diváků zaslal ČT dotaz, ve kterém se ptal na výši platu moderátora Václava Moravce. Dále ho zajímalo, kolik činí celkové náklady na produkci pořadů Otázky Václava Moravce. Odpověď však ČT sdělit odmítla. „Poskytnutí informací o finančních plněních poskytovaných panu Václavu Moravcovi by zásadním způsobem porušilo jeho právo na soukromí,“ napsala tazateli Markéta Havlová, vedoucí úseku mediálního práva.

Jediné, co ČT v odpovědi poskytla, byla informace, že Václav Moravec v letech 2010 – 2014 nebyl přímo zaměstnancem ČT. Tazateli to ovšem nestačilo a dál se domáhá svého. Rozhodl se na veřejnoprávní televizi podat žalobu, kterou Městský soud v Praze přijal na konci ledna a momentálně čeká na vyjádření ČT. Pokud soud uzná, že má divák nárok na požadované informace, nebude mít ČT jinou možnost než data poskytnout.

Již v minulosti ČT obdržela od Lidových novin podobný dotaz, který se týkal pětadvaceti nejlépe placených moderátorů. Veřejná instituce ale odmítla dotaz zodpovědět s odůvodněním, že by musela vytvářet tzv. nové informace. V praxi to znamená, že pokud nemá instituce požadované informace nemusí je vytvářet, jelikož by jejich příprava znamenala další práci. Televize se tak odkazuje na rozsudek, který vydal Nejvyšší soud, a který má ulehčit veřejnoprávním institucím před zátěží při vypracování odpovědí.

 

 

Přidat komentář