Dokument Návod k použití Jiřího Koláře je takové „making of“ rozhlasové hry

Druhý den 33. ročníku Prix Bohemia Radio v Olomouci si přichystal pro své návštěvníky promítání dokumentárního projektu Romana Štětiny a Miroslava Buriánka s názvem Návod k použití Jiřího Koláře. Projekce a následná debata přilákala do filmového sálu Konviktu zhruba tři desítky diváků.

Středobodem projektu je rozhlasová režie, tvorba scénáře a vedení herců (v tomto případě spíše neherců, které si autoři schválně vybrali). Dokument zprostředkovává průběh zpracování básnické sbírky Jiřího Koláře z konce 60. let s názvem Návod k upotřebení s využitím pěti členů Divadelní společnosti KLAS. Více než dvouhodinový dokument nabízí divákovi pohled na proces tvorby rozhlasové hry, její atmosféru, při které hra vzniká a velmi precizní a zároveň náročnou interakci mezi režisérem a herci. Divák tak neuvidí finální nahrávku rozhlasové hry, jak by asi každý čekal.

Natočili jsme asi čtrnáct nebo patnáct hodin záznamu, ze kterých se sestříhalo výsledných 130 minut. Kdyby bylo na mně, sestříhám to na desetihodinový dokument,“ komentuje realizaci projektu Štětina.

Foto: Lucie Kačerová
Foto: Lucie Kačerová

První z autorů projektu, Roman Štětina, vystudoval Ústav umění a designu v Plzni a Akademii výtvarných umění v Praze. V současné době se především zabývá médiem rozhlasu, formáty rozhlasové hry a rozhlasového rozhovoru. Pracuje pro ČRo 3 – Vltava v rámci projektu Radiogalerie.

Miroslav Buriánek je jedním z našich předních rozhlasových režisérů. Vystudoval divadelní režii na pražské Divadelní akademii múzických umění. Jeho kariéra je spojena s plzeňským rozhlasovým studiem, ve kterém působil od roku 1978 do roku 2015. Vytvořil stovky reportáží, rozhlasových dokumentů a dramatizací literárních textů.

Přidat komentář