ČT představí dobový seriál Četníci z Luhačovic

cetniciPodaří se novému seriálu Četníci z Luhačovic obstát v očích těch, kteří viděli divácky velmi úspěšné Četnické humoresky? Oba seriály jsou si příbuzné nejen tematicky a dobově, nový dvanáctidílný seriál totiž vznikal stejně jako humoresky pod taktovkou tvůrců brněnského studia České televize. Podle scénáře Tomáše Feřteka a Petra Boka natáčel mimo jiné i režisér Biser A. Arichtev.

„Po Četnických humoreskách nebylo vůbec lehké najít nový klíč ke zpracování četnické tematiky. Když však autor projektu Petr Bok přišel s nápadem na zpracování začátků českého četnictva, se vší drsností období těsně po první světové válce a nejistotou, zda nová republika má vůbec nějakou budoucnost, pochopili jsme, že se nám právě taková příležitost naskytla,“ vysvětluje ředitel vývoje pořadů ČT a zároveň kreativní producent seriálu Jan Maxana.

„Je to výpravný dobový seriál plný akčních scén a napětí,“ říká jeden z režisérů Biser A. Arichtev. „Bavilo mě to. Pracovali jsme se spoustou lidí, při natáčení jsme střídali různá prostředí, využívali historická vozidla, a to zdaleka nejen auta, ale i bryčky, kočáry a nejrůznější povozy. Byla to zajímavá práce,“ doplňuje. Režie se ujali také Peter Bebjak a Dan Wlodarczyk, kteří již spolupracovali na úspěšném seriálu Případy prvního oddělení.

Rozsáhlý dobový projekt, který startoval pod názvem „Četnické trampoty“, zavede diváky do roku 1919, kdy v Luhačovicích začíná dvojice mladých četníků. Ústřední dvojice v podání Martina Donutila a Roberta Hájka bude zodpovídat za pořádek ve městě, které proslulo svými minerálními prameny. „Každá epizoda nabídne dva uzavřené kriminální případy, ale na větším prostoru se rozvíjejí i další linky,“ vysvětluje autor projektu Petr Bok. „Osmdesátiminutová stopáž dílů umožňuje plastičtější vyprávění pracující s uzavřeným světem malého městečka,“ dodal.

Poslední klapka seriálu padla letos v létě, na televizních obrazovkách by se měl objevit v příštím roce. Už včera si četníci zkusili v Luhačovicích první službu. Odehrála se zde totiž předpremiéra jednoho z dílů nové série.

V seriálu se objeví četnický veterán Pavel Zedníček, velitel stanice Karel Dobrý, Jiří Langmajer, dále Alena Mihulová nebo Igor Bareš. „Bylo to náročné natáčení a jsem přesvědčená, že vznikl poutavý seriál, který diváky zaujme,“ říká vedoucí programu a vývoje brněnského studia České televize Jiřina Budíková.

Přidat komentář