The Guardian: Nejvíce urážlivých komentářů reaguje na články žen

the_guardianZpětná vazba je nedílnou a důležitou součástí žurnalistiky. Jednotlivá média i konkrétní redaktoři tak zjišťují, jak čtenáři vnímají jejich argumenty nebo jaké zastávají názory na nejrůznější témata. Právě díky komentářům taky často může dojít k upozornění na nějakou nesrovnalost či chybu v článku. Pak jsou zde ale i reakce, které jsou naprosto nevhodné a mnohdy vulgární. Právě ony urážlivé připomínky se rozhodl zanalyzovat britský deník Guardian.

„Na všech zpravodajských webech, kde se komentáře objevují, se příliš často vyskytují situace, které by byly nepředstavitelné tváří v tvář – Guardian není výjimkou,“ uvedl deník. V období mezi lety 2006 a 2015 redakce Guardianu obržela zhruba 70 miliónů komentářů, které v diskuzích různými způsoby reagovaly na zveřejněné články. Jelikož ne všechny z tohoto množství byly slušné nebo se vztahovaly k tématu článku, editoři webu museli asi 2 % (tj. 1, 4 milionů) blokovat. Právě tyto nevhodné příspěvky pak posloužily k analýze.

Analýza odhalila deset redaktorů, na jejichž články se objevilo nejvíce urážlivých komentářů. Z těchto deseti lidí bylo osm žen, jen dva pak muži. Z toho čtyři ženy byly bílé a čtyři jiné barvy pleti. Oba dva muži pak měli pleť tmavé barvy. Jeden z mužů a dvě ženy byly homosexuální orientace. Jedna z osmi žen byla muslimka, další pak židovka. „A deset pravidelných přispěvatelů, kteří dostali nejméně urážek? Všichni muži!,“ potvrzuje Guardian.

Analýza pokrývá také zaměření témat jednotlivých článků. Dokázala, že u sportu, světového zpravodajství a technologií jsou častěji autorství mužská, na druhou stranu ženy pak vedou v módě. Čím větší množství článků v rubrice (př. sport) píší muži, tím větší je množství blokovaných komentářů reagujících na příspěvky žen do stejné rubriky.

Dalším zajímavým zjištěním je, že texty psané redaktorkami začaly výrazně větší množství negativních reakcí přitahovat až v roce 2010. Jako nejčastěji urážlivě komentované se ukázala témata světového zpravodajství, módy a životního prostředí. „Konverzace o křížovkách, kriketu, dostizích a jazzu byly uctivé; diskuze o izraelsko-palestinském konfliktu zase ne. Články o feminismu přilákaly velmi vysokou úroveň blokovaných komentářů. Stějně tak znásilnění,“ uvedl Guardian.

 

Přidat komentář