David Macháček odpovídá: Je dobře, když se z novináře stane celebrita?

machacekNovináři, a zejména ti televizní, se u nás i ve světě postupně stávají celebritami. Zeptali jsme se Davida Macháčka z Reportérů ČT, jestli je to pro novinářské povolání obecně výhoda nebo nežádoucí jev.

Mediator1: Je dobře, když se z novináře stane celebrita?

Je to v pořádku, může to dokonce posloužit dobré věci. Ale záleží na konkrétním člověku, jak to ustojí. Když to zvládne jako třeba Marek Wollner, tak je to užitečné, dělá jméno nějakému typu žurnalistiky, je to značka pořadu a jeho slovo má větší vliv, protože si ho rádo poslechne větší množství lidí. Někteří byť jen kvůli tomu, že je to celebrita, ale je důležité, že jeho slovo nezapadne, že ho nemůže někdo tak snadno umlčet.

Zásadní je, aby na tom novinář úmyslně nepracoval, to nemůže dopadnout dobře. Už jen kvůli tomu, že mu to odčerpává energii, kterou má věnovat svojí práci. Dobrý novinář, který chce patřit mezi ty nejlepší, tomu musí dávat všechno. Je přitom úplně jedno, jestli chci hrát hokej jako Jágr nebo házet oštěpem jako Železný, prostě když v něčem chci být dobrý, tak musím pracovat jen na tom.

Přidat komentář