2. duben 1946 – první vydání Die Welt

Před 76 lety se na pultech novinových stánků poprvé objevil deník Die Welt. Z původně nízkonákladových novin založených britskými okupačními silami se postupem let stal jeden z nejčtenějších deníků a zpravodajských webů v Německu.

Die Welt vznikl rok po druhé světové válce v Hamburku pod taktovkou britských okupačních sil. Ty chtěly ve válkou zpustošeném Německu přivést na trh kvalitní noviny vytvořené podle obrazu britských The Times, které měly přinášet zprávy ze světa doplněné o britské názorové sloupky a publicistiku. Tato redakční politika trvala zhruba rok, než vedení novin přešlo na koncept soustředící se jak na britské zájmy, tak i záležitosti týkající se Německa.

V roce 1953 koupil Die Welt budoucí mediální magnát Axel Springer. Ten na místo šéfredaktora dosadil pravicově konzervativního novináře Hanse Zehrera, díky kterému se podařilo doposud liberální britsky orientovaný plátek přetvořit v „největší národní noviny“. Tento titul používal Die Welt až do roku 1965. Během tohoto období pracovali pro redakci nejvýraznější němečtí žurnalisté 50. a 60. let, jako Ilse Elsnerová, Sebastian Haffner, Erich Kuby, Winfried Martini nebo Friedrich Zimmermann.

Od roku 1993 sídlí redakce Die Welt v Berlíně, odkud deník vychází pravidelně od pondělí do soboty v nákladu 107 tisíc výtisků denně. To ho řadí na třetí místo za konkurenční Fraknfurte Allgemeine Zeitung a Süddeutsche Zeitung. V současné době je Die Welt k dostání ve více než 130 zemích světa, v klasické i tzv. kompaktní, tedy zkrácené verzi Welt Kompakt, která má oslovit především mladé publikum a online prostředí.

Přidat komentář