Česká televize oslavila výročí dnem otevřených dveří

Minulé pondělí oslavila 70. narozeniny Česká televize (ČT). Své zkušební vysílání spustila ze Studia Praha v Měšťanské Besedě 1. května 1953. K výročí si ČT připravila pro diváky den otevřených dveří (zkratka DOD), který měl bohatý program a soutěže. DOD probíhal v Praze, Brně a Ostravě a navštívilo ho více než 22 000 lidí.

DOD ČT probíhal ve třech městech v republice a nabídl mnoho zajímavého. Ve studiu na Kavčích horách byly připraveny čtyři prohlídkové trasy. Návštěvníci se mohli podívat do zákulisí seriálů Devadesátky nebo Případy 1. oddělení. Na své si přišli i děti, pro ně byly připravené prostory, kde se natáčí Kouzelná školka, Studio kamarád nebo Planeta YÓ. Studio v Brně představilo maskérny, kostymérny nebo prohlídku natáčecích prostor AZ kvízu a Dobré ráno Brno!. Ostravské studio nabídlo pro návštěvníky komentované prohlídky. Přes 17 000 návštěvníků se přijelo podívat na DOD do Prahy.

V rámci oslav se diváci mohou zapojit do soutěže o ceny z Edice ČT a  také o hlavní výhru, kterou jsou vstupenky na letošní StarDance. Soutěžící odpovídají na různý počet otázek pomocí SMS. Soutěž probíhá od prvního až do posledního května. Dále diváci mohou navštívit interaktivní výstavu v Galerii ČT na Kavčích horách. Expozice obsahuje to nejzajímavější za 70 let televizní tvorby. Pro návštěvníky jsou připraveny scény z filmů Marie Poledňákové, soutěž ve stylu Zázraků přírody nebo Videostopu.

V iVysílání je k dispozici výběr těch nejznámějších seriálů Československé televize. Fanoušci si tak mohou připomenout klasiky jako Pan Tau, Nemocnice na kraji města nebo legendární Návštěvníky. K dispozici jsou také výběry archivní publicistiky z historie a zapomenuté filmy ze 60. let.

Historicky první veřejné vysílání Československé televize se uskutečnilo před 70 lety ve 20 hodin. Jednalo se o krátké vystoupení uvedené Jaroslavem Marvanem, kde vystoupil František Filipovský s inscenací Molièrova Lakomce. Samostatná ČT pak vznikla 1. ledna 1992.

Přidat komentář