Přehled týdne: Kábele se posouvá dál a finská herní vychytralost

Byli jste minulý týden zaneprázdnění a neměli čas sledovat, co se děje v médiích nejen v Česku? Nevadí. Přesně pro vás tady máme přehled týdne. V něm jsme se zaměřili na volbu ředitele nikoli v ČT, ale v ČTK. Nezapomněli jsme opomenout ani Den svobody tisku, který ale slavili někteří poměrně (ne)tradičně. Zabředneme i do hry Counter-Strike. I ta totiž může posloužit pro šíření zpráv.

Majstr ven, připraví se Kábele

Skrze celý mediální svět se často skloňuje téma volba generálního ředitele ČT. Nesmíme ale opomíjet menšího sourozence tohoto veřejnoprávního média. Právě v ČTK si totiž zvolili nového šéfa. Jiřího Majstra nahrazuje Jaroslav Kábele. Ten má s šéfováním bohaté zkušenosti, do zvolení totiž seděl na křesle ředitele strategie a rozvoje agentury. Správnou strategii si očividně zvolil i při své kandidatuře, jelikož získal drtivých pět hlasů ze sedmi. Doufejme tedy, že se mu podaří naplnit jeho plán udělat z ČTK co nejvíce nezávislou agenturu.

 

Koupili jste kytku svému oblíbenému tisku?

Započal nám měsíc květen a s ním i úzce spjatý Den matek. Kromě tohoto svátku jsme se ale dočkali data ještě mnohem podstatnějšího. Oslavili jsme Světový den svobody tisku a to 3. května. Ten se slaví od roku 1993, kdy ho jako oficiální vyhlásila OSN. V poslední době je omezování médií spjato hlavně s Ruskem, kde panuje ve velkém válečná propaganda spojována s válkou na Ukrajině. A jak jste si asi mohli domyslet, diktování médiím, co mají psát, je v tomto státě poměrně na denním pořádku. Proč se ale celý svátek slaví v tento den? V roce 1991, třetí květnový den byla totiž podepsána Windhoekská deklarace. Ta byla významným krokem k větší nezávislosti tisku na africkém kontinentě.

 

(Bělo)Ruské patolízalství

Svátek svobody tisku se ale rozhodli oslavit po svém v Bělorusku. Zde totiž odsoudili Ramana Prataseviče na osm let za mřížemi. Jedná se o bývalého šéfredaktora média Nexta. To se často vystavuje proti vládě Alexandra Lukašenka. A za co byl vlastně Pratasevič odsouzený? Údajně se totiž měl podílet na spiknutí za účelem získání moci. Co jiného byste taky od tohoto malého Ruska čekali.

 

RUSH B!

Znáte hru Counter-Strike? Finští novináři z deníku Helsingin Sanomat určitě ano. Ti v ní totiž vytvořili speciální mapu, kde se hráči můžou dozvědět, co se přesně děje na Ukrajině. A proč si autoři projektu vybrali zrovna tuhle hru? Je totiž velmi populární i v Rusku. Díky tomu se jim tak podařilo obejít přísnou cenzuru, která na internetu v ruském státě panuje. Je nicméně jen otázkou času, zda Moskva v budoucnu nezakáže i tuto počítačovou hru.

 

Češi opět mezi nejlepšími

Nezávislá organizace Reportéři bez hranic vytvořila na základě průzkumů každoroční žebříček až 180 zemí z celého světa, které seřadila podle toho, jak velkou svobodu médií v těchto státech mají. Na seznamu nechybí ani země jako Severní Korea, která poměrně nepřekvapivě skončila na úplném chvostu. Na opačném konci pořadí se naopak ocitlo Norsko. A jak si vedla naše malá středoevropská zemička? Můžete být překvapeni, nicméně Česká republika se umístila na úctyhodném 14. místě. V porovnání s minulým rokem se ale nejedná o zas až tak velký skok. V roce 2022 totiž český mediální prostor skončil o šest příček níže, a to na 20 místě.

Přidat komentář