Podílel se na kauze Watergate a je držitelem dvou Pulitzerových cen: 80. narozeniny oslavil investigativní novinář Bob Woodward

Chtěl jít ve stopách svého otce právníka, nakonec se rozhodl pro dráhu novináře. Kvůli nedostatku zkušeností ho The Washington Post nejprve nezaměstnal, po roce se už obě strany spolu dohodly. V roce 1972 začal pracovat na kauze Watergate, která ho proslavila a udělala z něj velkou osobnost v branži.

Bob Woodward se narodil 26. března 1943 v americkém státě Illinois. Jeho otec byl právník a Woodward plánoval jít v jeho šlépějích. Po absolvování univerzity Yale, kde vystudoval právo, započal pětiletou službu u amerického námořnictva. Po ukončení služby se ucházel o pozici redaktora u The Washington Post. Po dvoutýdenní zkoušce však nebyl přijat kvůli svým nedostatečným zkušenostem v oboru. Ty doplnil a o rok později se stal redaktorem v deníku The Washington Post.

Kauza Watergate

Bob Woodward spolu s Carlem Bernsteinem informovali v červnu 1972 o vloupání do sídla demokratické strany USA Watergate. Pětice mužů, mezi kterými byl i bývalý agent CIA Jim McCord, chtěla touto akcí získat dokumenty a opravit už dříve instalovaná odposlouchávací zařízení. Všichni byli zadrženi a posláni do vazby. Woodward se svým kolegou měl u FBI, která případ vyšetřovala, svého informátora. Ten se velkou měrou zasloužil o informace pro oba novináře. Roku 1973 získal Woodward svou první Pulitzerovu cenu za úvodní reportáž o Watergate. Přišli s fakty, že stopy vedou do Bílého domu, který byl spojován se špinavými triky, které měly vést ke znovuzvolení tehdejšího prezidenta Richarda Nixona. Muži okolo hlavy státu zametli případ pod koberec a Nixon obhájil prezidentský post.

Woodward s Bernsteinem to nevzdali a svou prací zjišťovali další podrobnosti k případu. Například nezákonné aktivity během Nixonova úřadování – sledování a odposlouchávání politických soupeřů, diskreditaci protivníků a další přestupky financované z částečně ilegálních fondů. Obecně média dělala větší pokroky v případu než policie a tajná služba dohromady.  Na veřejnost se následně dostaly i kazetové pásky s mnoha hodinovými záznamy z odposlouchávacích zařízení z Bílého domu.

To vedlo nejprve k rezignaci blízkých spolupracovníků Nixona a v srpnu 1974 rezignoval i samotný prezident. Novinář společně vydali o této kauze knihu Všichni prezidentovi muži, která se stala v roce rezignace Nixona v USA bestsellerem. Magazín Time označil publikaci za jedno z nejvlivnějších děl žurnalistiky v dějinách. Na motivy knihy byl o dva roky později natočen film, který přispěl k popularizaci investigativní žurnalistiky a učinil z obou novinářů velké celebrity.

Vztah s prezidentem Bushem

Druhou Pulitzerovu cenu  získal Woodward v roce 2002 za národní záležitosti díky svým článkům o událostech spojené s 11. zářím 2001. V souvislosti na to se dostal do blízkosti prezidenta George Bushe. Podařilo se mu s ním udělat šest rozhovorů v délce 11 hodin. Ty následně vedly k napsání dalších čtyř knih: Bush ve válce, Plán útoku, State of Denial a Válka uvnitř: Tajná historie Bílého domu. Všechny tyto publikace popisují působení prezidenta Bushe v úřadu.

V sérii článků v souvislosti na toto téma dále rozebíral spolu s Danem Balzem, taktéž novinářem The Washnignton Post, vyjednávání v letním sídle prezidentů USA Camp David o invazi Spojených států do Afghánistánu a o dokumentu The Worldwide Attack Matrix, které popisují tajné protiteroristické operace v 80 zemích Asie, Středního východu a Afriky vytvořené po teroristických útocích z 11. září 2001.

Co o Woodwardovi říkají ostatní novináři a politici?

„Jeho schopnost přimět lidi, aby mluvili o věcech, o kterých by mluvit neměli, je mimořádná a může být jedinečná, “ řekl bývalý ředitel CIA a ministr obrany USA Robert Gates. Bývalý šéfredaktor The New York Times Gene Roberts označil jeho práci na kauze Watergate za jeden z nejlepších zpravodajských počinů všech dob. Bob Schieffer z americké stanice CBS News vidí ve Woodwardovi jednoho z nejlepších a nejvlivnějších reportérů na světě. V roce 2003 Al Hunt z amerického deníku The Wall Street Journal nazval Woodwarda „nejoslavovanějším novinářem naší doby“.

 

Přidat komentář