Přehled týdne: Umělá inteligence v ohrožení a Česko na Manhattanu

Po týdnu, kdy se v médiích místo pracování hrály dětské hry a vyměnilo se několik pozic v redakcích, jsme tentokrát o novinky nouzi neměli. Přestože pár „sbohem“ ještě řekneme, některé zahraniční noviny se rozloučí tentokrát se svými ověřenými účty na Twitteru nebo pomocníkem v podobě umělé inteligence. Kromě toho se také podíváme na to, jak se s trestně stíhanými politiky vypořádávají naši kolegové za oceánem.

Česko-slovenská verze Vogue se loučí, a to hned dvakrát

Redakci česko-slovenské verze módního časopisu Vogue opouští po pěti letech od jeho založení šéfredaktorka Andrea Běhounková. Své místo také opouští kreativní a módní ředitel Jan Králíček. Jejich nástupci jsou prozatím neznámí. Oba působili na svých pozicích od prvního vydání tuzemské verze časopisu v roce 2018. Běhounková s Králíčkem během pěti let vybudovali značku, která pouze nekopíruje svou americkou sestru, ale tvoří obsah s českou autenticitou. A ne, pivní pupek, hokej ani vepřo knedlo zelo se na obálkách Vogue neobjevily. Doufáme, že Vogue si svoji jedinečnost zachová i s novými nástupci a nesklouzne k prostému kopírování zahraničních vydání.

 

Umělá inteligence pod italským drobnohledem   

Mezitím co v českých médiích vyvolala umělá inteligence vlnu článků a otázek, italské úřady to vzaly za druhý konec. Jako první evropská země řekla Itálie svým občanům ne, nebudete ChatGTP používat. Věřte nám, je to pro vaše dobro. TikTok si sjíždějte, jak chcete, ale tenhle robot nespecifikoval, jak hodlá vaše data zpracovat. Pokud společnost OpenAI do konce měsíce března nezavede opatření, která reagují na výtky italského úřadu, provozovateli zařízení udělí pokutu v přepočtu až 470 milionů Kč nebo čtyři procenta z globálního obratu. Tak to alespoň stojí v nařízení. Škoda jen, že místní obyvatelé objevili tajemství VPN služeb a ChatGTP tak používají i nadále, třeba z virtuální dovolené na Bahamách.

Jeden ven, druhý dovnitř

Hru škatulata hejbejte se vám znovu představovat nemusíme. Mezi těmi, kdo si vylosoval Černého Petra, se tentokrát objevila jména Daniela Köppla a Jana Součka. Z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání se poslanecký výbor snaží vyštípat Babišova poradce Köppla. Prý něco ohledně střetu zájmů. Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání totiž uvádí, že členové rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch. Jako by to najednou někomu vadilo. Vždyť mu přeci jenom pomáhal s kampaní, co je na tom?

Na pozici generálního ředitele České televize (ČT) pak bude kandidovat šéf studia Brno Jan Souček. Asi se mu nelíbí mít za „ředitel České televize Brno“ právě to Brno, a tak si vystačí s Českou televizí jako takovou. Spolu s aktuálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem (tomu mandát vyprší na konci září) jsou zatím jediní, kdo svou kandidaturu ohlásili.

Máš problém? Nemáš fajfku

Pamatujete si, když v roce 2022 Elon Musk po odkoupení Twitteru mazal účty novinářům, kteří o něm nepsali hezky? Tak to nebylo vše, co si pro mediální svět tento miliardář připravil. Nově začal noviny šikanovat odstraněním modré fajfky (Twitter Blue), která označuje ověřený účet. Nejspíš se naštval, když mu pár významných médií a novinářů odmítlo za ověření účtu platit několik dolarů měsíčně. Prvním médiem, na které poslal svůj hněv, byl americký deník The New York Times. A aby toho nebylo málo, označil tento deník za propagandu a jeho twitterový účet za průjem. Tak, kdo je další na řadě?

 

Česká televize přímo na místě činu, opět  

ČT to nedotáhla pouze na balkon Pražské hradu, ale rovnou na Manhattan. Mysleli jste si, že jsme jediná země, kde se trestně stíhají prezidentští kandidáti? I za velkou louží mají média v posledních dnech nabitý program. Před soudem stojí americký exprezident Donald Trump. Obžalovaný je za úplatky z doby své kandidatury v roce 2016, které mířily na konto pornoherečce, modelce a vrátnému. Ti měli pomlčet o jeho údajné nevěře a dalších tajemstvích, ale bohužel tam novináři nemají takový luxus, jako měli ti naši. Kamery jsou v soudní síni zakázané a fotografové mohou dovnitř pouze před začátkem jednání. A tak ne před soudem, ale před dveřmi soudní síně, stojí náš americký zpravodaj Bohumil Vostál z ČT, který sleduje, jestli se spravedlnosti (ne)dočkají aspoň v zámoří.

Přidat komentář