Přehled týdne: Petr Pavel překračuje hranice a TikTok pomalu dotikává

S končícím týdnem opět přinášíme přehled mediálních událostí, které by vám neměly uniknout. Svět nepřestává vzpomínat na investigativního novináře Jána Kuciaka, Český rozhlas oprášil dávné vzpomínky, Petr Pavel poprvé v roli českého prezidenta zavítal do světa, ČTK provedla důležitou volbu ředitele a TikTok má tentokrát pořádný malér. Na jeden týden se toho možná zdá až příliš, ale média zkrátka nikdy nespí.  

Další vzpomínka na Kuciaka

V úterý začala demolice rodinného domu, ve kterém žil slovenský novinář Ján Kuciak se svou snoubenkou Martinou Kušnírovou. Na jeho místě vyroste Památník svobody slova, který má připomínat budoucím generacím onu tragickou událost i ohavné narušení novinářských svobod. Výstavba památníku by měla začít příští rok a následující výročí si tak svět bude moci připomenout ve vesnici Velká Mača. V únoru od vraždy Kuciaka a Kušnírové uběhlo pět let, i z toho důvodu měl svou premiéru film Kuciak: Vražda novináře. Jánovu památku si tak stále připomínáme.

Zlaté rozhlasácké ručičky

V Českém rozhlase práce nekončí a nuda tam rozhodně nepanuje. Jeho archivářům se podařilo zdigitalizovat unikátní zvukové nahrávky ze soudu s nacistou Karlem Hermanem Frankem. Ty se v roce 1946 nahrávaly na skoro 1300 zvukových fólií. Nahrávky bohužel dokázaly zaznamenat jen pár minut materiálu a část byla po letech poškozená. Jedná se o solidní mravenčí práci, za kterou archivářům z rozhlasu tleskáme. Vybrané ukázky si můžete poslechnout v aplikaci můjRozhlas.

Petr Pavel překračuje hranice

Ten chlap není materiál pro šťavnaté komentáře, jeho překračování hranic zatím zamířilo jen do Polska a na Slovensko. Tam ho čekaly první zahraniční povinnosti, rozhovory a setkání s novináři našich sousedů. Ti slovenští konstatovali, že takový nápor novinářů Prezidentský palác v Bratislavě ještě nezažil. Zároveň Petra Pavla porovnali s Milošem Zemanem a podotkli, že jeho projev byl až nudný, protože se neměli čemu smát. Není vlastně smutné, že jsme všichni hotoví z toho, že náš prezident není k smíchu? Jeho důvěryhodnost a transparentnost nabírá na obrátkách, poslední zprávy hlásí, že Pavel začal s vlastním podcastem. Zajímalo by nás, kolik hodin má jeho den.

 Diagnóza Kábela – Četkař jednou, Četkař navždy

Rada České tiskové kanceláře (ČTK) si zvolila nového šéfa, tím se stal Jaroslav Kábele s bohatou zásobou novinářských zkušeností. Nevidí důvod ve významných změnách v tiskové kanceláři, ale zdá se, že z ní hodlá vytvořit pořádný byznys. Jeho cílem je vydělat co nejvíce peněz, aby kancelář mohla vzkvétat a být nezávislá. Bývalý ředitel strategie a rozvoje agentury změnu pozice vnímá asi jen na papíře, protože se zdá, že své strategické plány sype z rukávu až teď. A mimochodem… Řekl někdo České televizi, že výměna ředitele rady jde i v klidu?

TikTok dotikal

TikTok se na tenkém ledě pohyboval už delší dobu a bylo jen otázkou času, kdy se proboří. Vedení si pravděpodobně řeklo, že chvíle slávy nejpopulárnější sociální sítě světa jim už stačí a rozhodlo se změnit taktiku: nestačí špehovat jen USA, potřebujeme celý svět! Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost se tak rozhodl, po vzoru svých amerických kolegů, zařadit Českou republiku na seznam zemí, které před užíváním čínské špionážní aplikace varují. Holt si TikTok bral víc dat, než jsou digitální závisláci ochotní obětovat. Nově zakázali TikTok i v Poslanecké sněmovně – a že jejich obsah nouzi o čísla určitě neměl. S TikTokem se rozloučil i Český rozhlas, ale ten to nezruinuje, na rozdíl od průměrné patnáctileté pseudocelebrity. TikToku, sloužil jsi dobře, ale Instagram se svými reels tě stejně nakonec dohnal.

Přidat komentář