Deník The Guardian vyhrál prestižní cenu The Press Awards

Minulou středu se v Londýně slavnostně předávaly ceny The Press Awards. Vyhlášenou novinářskou soutěž letos vyhrál deník The Guardian, a to v kategorii denní tisk. Zároveň svým doplňkem Saturday Magazine zvítězil v kategorii Příloha roku. Porotci označili sobotní přílohu jako vtipnou a poutavou.

Z deníku The Guardian získali ocenění i jednotliví novináři. Aditya Chakrabortty zvítězil v kategorii Fejetonista roku, jeho kolegové patřili mezi nominované i v dalších kategoriích. Do užšího výběru se dostala například Marina Hydeová v kategorii Politický novinář roku nebo Rob Davies v kategorii Obchodní a finanční novinář roku. Velké uznání získal podcast Today in Focus.

To, že Guardian vyhrál deník roku i přílohu roku, je fantastický úspěch, stejně jako individuální ocenění pro naše sloupkaře a novináře. Tato ocenění jsou důkazem kvality, vlivu a kreativity žurnalistiky, stejně jako společné práce tolika tvrdě pracujících týmů, které každý den pomáhají přinášet tyto životně důležité zprávy našim čtenářům,“ řekla šéfredaktorka deníku The Guardian Katharine Vinerová. Vítězem kategorie Týdeník roku se staly noviny The Sunday Times, které v říjnu oslavily své 200. výročí. Nejlepší mladou novinářkou roku se stala Shayma Bakhtová, která do redakce The Times nastoupila minulý rok.

Kromě článků porota oceňovala také vizuální příspěvky. Fotografkou roku se stala Hannah McKayová z agentury Reuters. Jedním z nejvíce oceněných snímků byla fotografie dívky, kterou na shromáždění zadržela policie. Tato demonstrace upozorňovala na případ Sarah Everardové, kterou zavraždil člen policejního sboru. V kategorii Karikaturista roku zvítězil Morten Morland z The Times a The Sunday Times, u jeho obrázků vyzdvihli jeho skvělý vizuální vtip a dechberoucí úroveň kresby, která je typičtěji spojována s akademickým výtvarným uměním.

Soutěž The Press Awards vznikla v roce 1962 a v současnosti oceňuje ty nejlepší anglické noviny a novináře v celkem 46 kategoriích. Klade důraz na důležitost žurnalistiky pro společnost a oceňuje výjimečné talenty z celého britského tisku. „V době, kdy přístup k důvěryhodné žurnalistice snad nikdy nebyl důležitější, The Press Awards spojuje naše odvětví, aby prosazovalo důležitost žurnalistiky pro společnost a oslavovalo skutečně výjimečné talenty,“ říká generální ředitel Asociace zpravodajských médií Owen Meredith.

Přidat komentář