Česká televize reaguje na válku na Ukrajině. Nechybí Události v ukrajinštině ani pořady pro děti

Česká televize (ČT) se rozhodla nabídnout zpravodajský servis v mateřštině ukrajinským uprchlíkům, kteří v Česku hledají azyl kvůli ruské invazi. Hlavní zpravodajskou relaci proto tlumočí do ukrajinštiny a na webu také poskytuje informační podporu pro děti, rodiče či učitele.

Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje již čtvrtým týdnem. Do České republiky za tu dobu dle dat premiéra Petra Fialy přišlo více než 270 tisíc běženců. ČT proto začala hlavní zpravodajskou relaci od 12. března simultánně tlumočit do ukrajinštiny. Události přeložené do ukrajinského jazyka jsou k dispozici na webu iVysílání nebo prostřednictvím funkce HbbTV, kterou mohou diváci aktivovat pomocí „červeného tlačítka“.

„ČT vždy promptně reaguje na aktuální situaci ve společnosti a zpravodajství v ukrajinštině v tuto chvíli chápeme jako další součást veřejnoprávní služby. Naším cílem je zajistit příchozím Ukrajincům každodenní přístup k relevantním informacím nejen o válce na východě Evropy, ale také o aktuálním dění v České republice a ve světě,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Na tvorbě v ukrajinštině se podílí také brněnská a ostravská redakce, které se střídají v produkci zpravodajského týdeníku. Pořad vychází vždy v pátek odpoledne na facebookových stránkách Události Brno a Události Ostrava. „Relací vysílanou z moravské metropole provází Lucie Řehoříková, jež vedla pět let České centrum v Kyjevě, z Ostravy se divákům hlásí Yelizaveta Mys, klavíristka a studentka Ostravské univerzity,“ doplňuje tisková mluvčí televize Karolína Blinková.

O dění na Ukrajině se samozřejmě zajímají také děti, adekvátní odpovědi na jejich otázky jim proto formou krátkých videí poskytuje web decko.cz/ukrajina. „Jak vůbec k válce došlo a co se dělo v posledních dnech vysvětlí například Daniel Stach. O tom, kdo a jak Ukrajině pomáhá, zase vypráví herec ukrajinského původu Fedir Kis. Ve videích se děti dozví i to, proč je při konfliktech důležitá role novinářů nebo co je to strach a jak s ním pracovat,“ říká Blinková. Konfliktu na Ukrajině se věnuje také vzdělávací portál ČT edu.

„Dospělí mají občas tendenci děti vážných témat uchránit, nemluvit s nimi o těžkých věcech. Je to přirozené, ale my víme i z četných zpráv, které nám posílají, že ony samozřejmě celou situaci vnímají velmi silně. Chtějí tomu, co se děje, porozumět, mají obavy nebo se upřímně zajímají, jak ony samy mohou pomoci. My na Déčku bereme děti vážně a chceme s nimi i nyní mluvit o tom, co je trápí a o co se zajímají, mluvit s nimi otevřeně a pomoci jim se v tom vyznat,“ vysvětluje manažerka projektu Štěpánka Sunková.

Přidat komentář