Zemřel cestovatel a publicista Miroslav Zikmund

Ve věku 102 let zemřel Miroslav Zikmund. Známý cestovatel se během svého bohatého života věnoval i publicistice a dokumentaristice. S Jiřím Hanzelkou na cestách pořídili množství filmového materiálu, fotografií a věnovali se i psaní knih.

Miroslav Zikmund zemřel v Praze 1. prosince, bylo mu 102 let. Procestoval 112 zemí světa a proslavil se zejména expedicemi ve vozech značky Tatra. Cesty podnikal s Jiřím Hanzelkou, ten byl jeho dlouhodobým cestovním partnerem i spoluautorem knih. Dvojice se znala už z dob studia na vysoké škole, oba studovali Vysokou obchodní školu, kterou ale kvůli válce mohli dokončit až v roce 1946. Společně napsali dvě desítky cestopisů a natočili také přes sto dokumentárních filmů. Zikmund je dále autorem velkého množství novinových článků.

Ze společné cesty Zikmunda a Hanzelky po Africe a Jižní Americe v letech 1947–1950 bylo odvysílala televize přes 700 reportáží. Později cestovali po Asii a Oceánii, v 60. letech dvojice procestovala velkou část Sovětského svazu. Po roce 1968 jim však bylo publikování a cestování znemožněno, protože se postavili proti okupaci. Zikmund začal opět cestovat až po sametové revoluci. V 90. letech navštívil například Japonsko, Austrálii a Nový Zéland a v roce 2000 Srí Lanku, Maledivy a USA.

Zikmund s Hanzelkou obdrželi za celoživotní dílo Cena E. E. Kische v roce 1993 a dále Medaili Za zásluhy II. stupně z rukou prezidenta Václava Havla, v roce 1999.  V roce 2014 byl Zikmundovi prezidentem Milošem Zemanem udělen Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy.

Dcera Zikmundovy životní partnerky Jana Macalíková uvedla pro ČTK, že poslední rozloučení se bude konat ve Zlíně a bude na základě jeho přání soukromé. Právě ve Zlíně Miroslav Zikmund dlouhou dobu žil a místní Univerzita Tomáše Bati mu udělila čestný doktorát.

Přidat komentář