Názor: Za osvětu o marihuaně do vězení, ale propagace alkoholu je v pořádku

V česku se těší velké oblibě dvě lehké drogy. Jsou ale zásadně rozdílné ve dvou sférách. V legálnosti a jejich obrazu v našem povědomí. Právní stránku ovládají zákony, avšak povědomí do velké míry ovlivňují média. Asi už většina z vás tuší, že se jedná o alkohol a marihuanu. Na tyto dvě neřesti je stále pohlíženo velmi rozdílně.

Na jednu stranu uživatelé marihuany jsou často v médiích označováni za feťáky. Na osoby s vlastní zahrádkou, byť pro vlastní potřebu, je pohlíženo jako na trestance. Šéfredaktor časopisu Legalizace Robert Veverka nyní čelí obvinění za několik článků, ve kterých se snažil šířit osvětu a informace o této rostlině. Za asi 200 údajně protiprávních článků během deseti let ve svém časopise hrozí Veverkovi až 5 let odnětí svobody. Poslední dobou se nám už ale objevují i články o legalizaci této rostliny pro léčebné účely. Tím by se ulevilo od chronických bolestí, nevolností po chemoterapii nebo problémů s chutí k jídlu nebo při léčbě AIDS.

Na stranu druhou se denně díváme na nespočet reklam na alkoholické nápoje. Jejich konzumace je součástí života prakticky každého z nás. Až 73 procent mladistvých svou první sklenku piva vypije do svých třinácti let.  Každý rok čteme hrdé články o předním umístění ve vypitých litrech alkoholu na osobu. A co nám za to alkohol dává na oplátku? Bohužel vedle „zábavy“ pod vlivem bychom toho moc kladného nenašli. Zato negativní stránku má poměrně rozsáhlou. Od kocoviny přes agresi a alkoholismus až po tisíce mrtvých ročně. Je opravdu marihuana i přes některé své blahodárné účinky, pro které ji využívali už indiáni, takovou zkázou oproti alkoholu jak je nám prezentováno?

Přidat komentář