Státní vyznamenání obdrží i Pavel Foltán, je to jen provokace, nebo opravdová zásluha?

Hrad zveřejnil jména nominovaných na státní ocenění, jedním z nominovaných je i kontroverzní Pavel Foltán.

Pavel Foltán je známý český právník, spisovatel a novinář. V roce 2018 vstoupil do Rady České tiskové kanceláře (ČTK), nominovalo ho hnutí ANO. Jeho jméno začíná být v médiích kontroverzní již roku 2018, kdy média zveřejnila zprávy, že stojí ve střetu zájmů, jelikož jeho syn začal pracovat v Českém rozhlase. Nanedlouho poté se jeho jméno v médiích ukazuje znovu, a to roku 2019, kdy Pavel Foltán žaluje Radu ČTK. Podle jeho názoru by mu měla proplácet náklady na jízdné, mobilní telefon či internetové připojení.

Proč ho tedy prezident Miloš Zeman jmenuje na udělení vyznamenání? Sám prezident se netají tím, že novináře nemá nikterak v lásce, jak sám řekl „novinářů je dost, měli by se likvidovat“. Hrad se však k nominaci nikterak nevyjádřil.

Pavlu Foltánovi udělí prezident vyznamenání I. stupně, tedy za zásluhu o stát. Politolog Pavel Cabada podle svého vyjádření pro CNN Prima NEWS Foldána považuje za nejkontroverznější jméno seznamu nominovaných. „Je to figura, která nevystupuje nějak výrazně z toho, co bychom označili za běžný občanský život, ale která je velmi propojená se světem Parlamentních listů, fake news a se světem narušujícím stabilitu veřejnoprávních médií. Z toho pohledu mě zarazilo, že je na seznamu.“ S tím se shoduje i Pavel Šaradín, který tuto nominaci označil jako provokaci.

Přidat komentář