21. říjen 1972 – narození Jindřicha Šídla

Politický komentátor, spisovatel, redaktor a především hlavní tvář satirického pořadu Šťastné pondělí, Jindřich Šídlo, slaví 49. narozeniny.

Jindřich Šídlo vstoupil do mediální sféry v roce 1992, kdy krátce působil v Českém Deníku. Ještě tentýž rok se stal součástí týdeníku Respekt, v němž psal v prvé řadě o politice a médiích. Po devíti letech přešel do redakce MF DNES. Jeho další štací v letech 2005 až 2009 byly Hospodářské noviny. Zde zastával pozici vedoucího redaktora domácího zpravodajství a v roce 2006 obdržel Cenu Ferdinanda Peroutky za svou novinářskou činnost zaměřenou zejména na lidská práva.

V České televizi, do níž v květnu 2009 odešel, si pod svá křídla vzal domácí zpravodajství a zároveň publikoval coby hlavní politický analytik. Do Hospodářských novin se vrátil v listopadu 2010. Na postu redaktora a posléze šéfredaktora politické sekce tohoto deníku vydržel do léta 2016. Od 1. září 2016 se připojil k nově vzniknuvšímu videozpravodajství na webu Seznam Zprávy, které vzešlo z bývalých členů vydavatelství MAFRA a Economia.

Krátce po zprovoznění nového zpravodajského portálu se začal podílet na satirickém pořadu Štastné pondělí, který s krátkými pauzami běží doposud. Nejdříve v něm působil jako moderátor sám, později se k němu připojili Václav Dolejší a Konstantin Sulimenko. Velký poprask způsobil díl z 8. ledna 2018, kdy Jindřich Šídlo prohlásil: „Prezident, který svůj úřad obhajuje, postupuje automaticky přímo do kola finálového, které se koná až na konci ledna.“ Toto satirické sdělení pak někdo převzal a začal šířit po internetu. Dokonce se v podobě letáku objevovalo i ve schránkách na Ostravsku. Do problému se nakonec vložila policie a ministerstvo vnitra, jež prohlášení dementovalo.

Postřehy nejen z domácí politické scény často sdílí Jindřich Šídlo na Twitteru, kde jej v současné době sleduje 267 tisíc lidí. V roce 2013 dokonce obdržel cenu pro osobnost českého Twitteru. Vedle politiky se netají láskou k fotbalu, zvláště pak londýnskému Arsenalu. Po boku svých kolegů se objevil v pořadu Jiná liga Televize Seznam (dnes Stream), který se zaměřoval na český fotbal. Také občas jako host zavítal do v současné době pozastaveného podcastu Angličan věnující se anglické Premier League.

Přidat komentář