Light: Zvlááštní vydáníí Čtyřlístku

Čtyřlístek! Asi každý v dětství četl aspoň jeden příběh čtyř zvířecích kamarádů od ilustrátora Jaroslava Němečka. Asi není odvětví, do nějž by tahle komiksová parta během více jak sedmi set čísel nezasáhla. A jednou si všichni čtyři vyzkoušeli i novinářské řemeslo!

Díl dětského komiksu s názvem Zvlááštní vydáníí začíná u Čtyřlístku doma. Známá se čtveřice dohaduje, o čem bude jejich jubilejní sté vydání. Nápady jako let do vesmíru či sestrojení robota všeuměla smete Fifinka okamžitě ze stolu kvůli jejich neoriginalitě. Náhoda ale vnukne Pinďovi nápad napsat senzační reportáž.

Následuje „redakční porada“, během níž dojde kvůli námětu reportáže dokonce i k menší hádce. Všichni totiž chtějí psát o něčem jiném. Každý se tak nakonec vydá svou vlastní cestou – Fifinka na kaskadérské číslo, Pinďa na trénink maratonce Pádila, Myšpulín k významnému vědci a Bobík na kuchařskou soutěž.

Během výpravy do terénu dochází k humorným situacím. Fifinčin kaskadér nejdříve předvede nebezpečný kousek s autem a následně si při výstupu z vozidla vyvrtne kotník. Myšpulínovi zase vědec předvádí lektvar, po jehož vypití se rozpůlí na dvě osoby. Hned na to se ovšem se svým dvojníkem popere. Pinďa zase dělá rozhovor s vytrvalcem za běhu a svého respondenta nakonec uštve. Bobík zavítá na mezinárodní soutěž kuchařů, kterou paradoxně sám vyhraje.

Na konci se zase opět všichni sejdou doma a rozhodují, čí článek je nejlepší. Komiks nijak zvlášť detailní pohled do žurnalistické profese nenabízí, spíše jen humorně představuje novinářské povolání dětem. Na druhou stranu je v příběhu názorně ukázané to, že při výjezdu do terénu si zástupce tisku nemůže být opravdu ničím jistý.

Dětský časopis Čtyřlístek zobrazuje v komiksovém pojetí dobrodružství čtyř zvířecích přátel, konkrétně feny Fifinky, kocoura Myšpulína, prasátka Bobíka a zajíce Pindi. Kreslené příběhy ilustrované Jaroslavem Němečkem začaly vycházet již v roce 1969 a v současnosti existuje přes sedm set dílů. Zvlááštní vydáníí bylo v pořadí stým číslem a vyšlo v roce 1982.

Přidat komentář