Názor: Média ví, ministři ne

Zpráva o možném odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného a ministra školství Roberta Plagy se v úterý šířila médii jako lavina, ačkoli zmíněni ministři tvrdili, že o ničem neví. Tuto vlnu spustila CNN Prima News, která zprávu přinesla s tím, že má dva důvěryhodné zdroje, které to potvrdily.

Ti, kterých se to týká, údajně nic neví. Jmenovitě se k potvrzení nikdo nehlásí. A ti, kteří rozhodují, se nevyjadřují. Má se to stát ale už zítra. Média, která neměla svůj důvěryhodný zdroj, na který by se odvolala, situaci označila jako spekulaci. Tak jako tak, zní to jako postup, který je naši vládě podobný.

Jak to s těmi zdroji bylo?

CNN Prima News, která s informací přišla jako první, se odvolala na dva důvěryhodné zdroje, které situaci potvrdily. Nikde své zdroje nejmenovala, na což má právo. Kromě samotné informace o odvolání obou ministrů přinesla i jména možných nástupců, což tvrzení jen podporovalo. Další redakce, která se odvolala na důvěryhodný zdroj z Úřadu vlády byla Deník N. Na vlastní důvěryhodný zdroj odkazuje i iDNES.cz.

Deník, iRozhlas i Česká televize uvádějí, že s informací přišla CNN Prima News a tím ji tedy označili za zdroj.

To, jestli má médium svůj důvěryhodný zdroj, napovídají samotné titulky. Zatímco CNN Prima News, Deník N a iDNES.cz mají titulek sebevědomý a informaci brali jako jasnou věc, tak Deník, iRozhlas a Česká televize byly opatrnější. V titulcích médií s vlastním nejmenovaným zdrojem jsou slova jako rozhodnuto, končí a chystá se. Média, která informaci převzala, si v titulcích tak jistá nebyla. Deník psal, že ministr zdravotnictví má skončit a zřejmě i Plaga. iRozhlas zprávu podal tak, že o tom spekulují média a Česká televize uvedla, že se odvolání prý chystá.

Ráno moudřejší večera
Druhý den už premiér potvrdil odvolání ministra zdravotnictví Blatného a proběhlo i jmenování jeho nástupce Petra Arenbergera. Na Plagu ovšem nedošlo, takže se zprávy podané médii vyplnily jen z poloviny. Je ale možné, že v úterý bylo v plánu odvolat oba a reakce lidí situaci ovlivnily. Ve vládě není jisté, že to co platilo včera, platí i dnes.

Co ale vyplývá z publikovaných informací je, že média věděla o tom, že se něco bude dít dříve, než samotní ministři, jichž se situace týkala. A kdyby média neměla své zdroje a dobře zmapovanou situaci, tak se o změně ministrů nejspíše dozvíme až během samotné výměny.

Přidat komentář