Rada ČT je po půl roce opět bez předsedy

Předseda Rady České televize René Kühn oznámil na středečním jednání svou rezignaci. Společně s ním odstoupil také místopředseda Jaroslav Dědič, oba však i nadále zůstávají řadovými radními. Podle ČTK je důvodem rezignace obou radních předchozí jednání Rady, která na návrh Hany Lipovské odvolala dozorčí komisi a rozhodovala o pozemku pod ostravským studiem České televize. 

‚‚Je samozřejmě krajně znepokojivé, k jakým krokům sáhl pan předseda Kühn a pan místopředseda Dědič. Pokud bychom se opřeli o interpretaci situace od radního Šarapatky, pak jde jednoznačně o důsledek tlaků na vedení rady. O zdroji těchto tlaků samozřejmě můžeme vést sáhodlouhé dohady,‘‘ komentuje událost šéfredaktor univerzitního webu Pres.upmedia.cz Tomáš Holešovský. ‚‚Nicméně, celá situace mi trochu připomíná počátek tzv. televizní krize na přelomu století. A nemůže jít o náhodu, že zde opět máme na scéně paní Bobošíkovou, která, řekněme má úzké vztahy minimálně s radní Lipovskou,‘‘ dodává. 

Na událost reagovala také Stálá komise Senátu pro sdělovací prostředky, podle které je způsob, jakým došlo k odvolání dozorčí komise, nezákonný. Situaci bude tedy řešit sněmovní Volební výbor a nejspíš i Senát. ‚‚Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet, zvláště, pronikne-li agenda na půdu Parlamentu,‘‘ říká Holešovský. ‚‚Buď situace vyšumí, nebo se zvrtne v otevřenější boj zájmových skupin. Zásadní problém je ale v legislativě a ideovém zakotvení myšlenky mediálních kontrolních orgánů,‘‘ uvádí.

Rada České televize zastupuje právo veřejnosti na kontrolu České televize, jakožto veřejnoprávního média. Má patnáct členů, které volí Poslanecká sněmovna a mezi její působnosti patří například jmenování a odvolávání generálního ředitele ČT nebo schvalování rozpočtu. 

Přidat komentář