Trump nebo Biden? Jak to vidí česká média

Datum 3. listopadu 2020 neměli v kalendáři zakroužkované jen prezidentští kandidáti Spojených států, ale zrak k němu upírala také média z celého světa, včetně těch českých. A na své si přišli opravdu všichni. Novináři rozebrali aktuální politické dění, skandály z minulosti nebo třeba módní souboj prvních dam.

Americké prezidentské volby jsou široké téma, a proto ho některé noviny nakously už začátkem roku, kdy se teprve spekulovalo o tom, kdo bude konkurovat dosavadnímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Třeba Deník N přinesl několik článků o Joe Bidenovi, kde informoval mimo jiné o kauze sexuálního obtěžování.

Cesta do minulosti

Více se o tématu rozepsala média až v září. Redakce Blesku cestovala časem a osvěžila čtenářům čtyři Trumpovy roky v prezidentském křesle. Týdeník Respekt zašel dokonce ještě hlouběji a připomněl rok 2007, kdy Trump nakráčel do ringu populární wrestlingové soutěže WrestleMania a hlavnímu organizátorovi Vinci McMahonovi oholil hlavu v přímém přenosu.

Show pro diváky

Volební debaty sice nerozhodnutým voličům moc nepomohly, zato v novinách bylo zase o čem psát. Týdeník Reflex označil první politickou debatu za chaotickou a neurvalou a současně se věnoval jejímu průběhu.  Nechyběly ani rýpavé narážky k oběma kandidátům. Poslední volební debaty se chopil deník Blesk a popsal reakce uživatelů Twitteru, kteří hodnotili outfity prvních dam Melanie Trumpové a Jill Bidenové.  

S rostoucím volebním napětím rostla také intenzita politických kampaní. Tu Bidenovu podpořil také bývalý prezident Spojených států Barack Obama, o čemž informovala třeba MF DNES.

O koronaviru

Ani americkým volbám se nevyhnul koronavirus. Mimo jiné jsme se dozvěděli, že si nemocí prošel samotný Trump.  Stejně tak podstatné ale bylo, jak se kandidáti vyrovnali s nakažlivou nemocí na volebních mítincích. Díky jejich přístupu označil Blesk Trumpa za lehkomyslného a Bidena za opatrného.

Některé redakce sepsaly pro své čtenáře několikastránkové speciály. Například Respekt popsal mimo jiné povahu prezidentských voleb a upřesnil, proč jsou právě tyto volby tak důležité. Jiné redakce zase připravily na „den D“ online přenosy výsledků na svých zpravodajských serverech.

Téma amerických prezidentských voleb se tedy nevyhnulo ani českým médiím. Psala o něm hodně a ještě psát budou. Nutno podotknout, že téměř všechna výše zmiňovaná média se o politických kandidátech vyjadřovala převážně nestranně.

Přidat komentář