Novinář v popkultuře: Spider Jerusalem

Novinář a zároveň ústřední postava komiksové série Transmetropolitan odehrávající se ve špinavé budoucnosti přeplněné technologiemi a mimozemšťany, kde i umělá inteligence bere drogy. V Americe komiks původně vyšel v 60 sešitech mezi lety 1997 až 2002 u vydavatelství Vertigo, které bylo součástí DC Comics. Autory jsou scénárista Warren Ellis a výtvarník Darick Robertson.

Spider, žijící v pustině daleko od lidí a bývalé práce, se musí kvůli nesplněným závazkům vůči svému vydavateli a nedostatku financí vydat zpět do města mezi lidi, které nesnáší a opět se stát novinářem. Kromě toho změní i svůj vzhled. Do civilizace přijíždí jako neudržovaný a špinavý, ale moderní technologie mu pomůžou se upravit. Po zbytek děje je proto vyholený, má spoustu tetovaní po celém těle včetně malého pavouka na čele. Když zrovna není nahý nosí černý oblek.

Jeho hlavním cílem je říkat pravdu a být přímo v místě dění, ať už jde o rozhovor s vůdcem náboženské sekty nebo demonstraci. Svých cílů dosahuje pomocí těch nejjednodušších a nejméně vybíravých způsobů. K získávání potřebných informací využívá například zhasínaní cigaret o cizí obličej. Nejde o běžného novináře nebo dokonce superhrdinu. Jde spíše o svérázného antihrdinu, který nerespektuje autority, je cynický, často i nekorektní, nemorální a sexistický. Byť má dobré úmysly, při cestě k jejich naplnění se nechová zrovna vybíravě. Vedle alkoholu holduje různým druhům drog a stimulantů, ať už jde o kofein, kokain nebo různé futuristické drogy. Cizí mu nejsou ani sprostá slova a použití násilí, které v několika momentech vyústí až v zabití protivníka.

Kromě editora Mitchella Royce je jeho společníkem dvouhlavá kočka z ulice a asistentka Channon Yarrow, která se dříve živila jako striptérka a bodyguard, aby měla peníze na studium žurnalistiky. Později ji nahradí Yelena Rossini, jejíž hlavní náplní je shánět drogy a alkohol svému nadřízenému. V celé sérií stojí proti Spiderovi nejenom zkorumpovaní politici, ale také náboženské skupiny a policie. Scénarista Ellis se v několika interview zmínil, že postava je kromě dalších lidí volně inspirovaná Hunterem S. Thompsonem.

Přidat komentář