Názory žáků základních škol a jejich rodičů na pořad UčíTelka

Karanténa a s ní související uzavření všech škol zkomplikovalo vyučování studentům napříč republikou. Těm, kteří navštěvují první stupeň základní školy, alespoň pomáhá Česká televize (ČT). V půlce března, tedy hned zkraje nouzového stavu, spustila zábavně-vzdělávací pořad UčíTelka, který dětem nahrazuje vyučovací hodiny ve škole. Jak ho mají děti v oblibě a dokáže jim alespoň trochu klasické vyučování adekvátně suplovat?

Devítiletá Anička Drozdová navštěvuje třetí třídu základní školy na Hodonínsku. Místo chození do školy dostává domácí úkoly přes email, ale mimo to se učí podle pořadu UčíTelka. ,,Líbí se mi, že nemusím brzo vstávat a že vyučování začíná až v devět. Také se mi líbí paní moderátorky,‘‘ vysvětluje. Děti většinou baví nejvíce to, co v klasickém vyučování. ,,Nejvíce mě baví tělocvik,“ potvrzuje Anička.

UčíTelka ale nabízí také odpolední vyučování věnované starším dětem. Jedenáctiletý Tomáš Nenička ho sleduje na popud rodičů. ,,Přijde nám to jako skvělý nápad a když děti nemůžou pořádně jít ven, tento pořad je skvělým řešením jak je vzdělávat velmi záživným způsobem,‘‘ vysvětluje Tomášova maminka. ,,Líbí se mi, že se pokaždé dozvím něco zajímavého, ale zároveň mě to baví,‘‘ říká Tomáš. Pro starší děti je také užitečný archiv vzdělávacích videí pro děti – ČT Edu. ,,Můj nejoblíbenější předmět je dějepis a na ČT Edu můžu sledovat zajímavá videa o historii,‘‘ dodává.

Mezi diváky ČT se ale samozřejmě najdou i tací, kterým se pořad nelíbí a nepřikládají mu velikou důležitost. ,,Podle mě tento pořad nenahradí výuku, tudíž mi přijde zbytečné, aby ho moje dítě sledovalo,‘‘ zní názor jedné z oslovených maminek. Problém může nastat i u moderátorek. ,,Myslím, že nedokáží dostatečně vysvětlit dané téma,‘‘ dodává.

Přidat komentář