Novinář v popkultuře: Sviňa

Jméno Ján Kuciak je všem v Česku a na Slovensku známé. Případ jeho vraždy řešil bezmála celý svět. Na Slovensku strhl vlnu demonstrací a proces s pachateli je označovaný za nejsledovanější soudní proces v novodobých dějinách Slovenska. Právě na tento příběh se zaměřili režiséři Rudolf Biermann a Mariana Čengel Solčanská v dramatu se jménem Sviňa.

Film byl natočený podle stejnojmenného románu Arpáda Soltésze. Hned v úvodu snímek informuje, že podobnost se skutečnými příběhy a osobami je čistě náhodná. Kdo však dění na Slovensku poslední roky trošku sledoval, podobnost tam najde. Není také náhoda, že film měl premiéru jen několik dní před dvouletým výročím úmrtí Kuciaka a jeho snoubenky.

Posláním novinářů je vyptávat se na otázky. Mezi dotazovanými často bývají slavné osobnosti, vědci nebo taky politici. Otázky, na které se novináři ptají, často nemusí být příjemné a je jen na respondentech, jak se s otázkami vypořádají. Neodbytného novináře Ondřeje, který se v příběhu snažil dopátrat pravdy ohledně všelijakých byznysových a politických nesrovnalostí, tak někdo umlčel tím nejhorším způsobem.

Sviňa nám dá možnost nahlédnout do práce investigativního reportéra. To je odvětví žurnalistiky, které se zabývá závažnými zločiny, analyzuje protiprávní jednání nebo porušování lidských práv. Investigativa je zkrátka běh na dlouhou trať. V České republice mezi investigativní novináře patří Sabina Slonková, Jiří Kubík, Jaroslav Kmenta, Janek Kroupa a další.

Trailer k filmu

Přidat komentář