Názor: Jen počkej, agente

Dumali, dumali, až ve Velké dumě vydumali. Co přesně? Nový zákon umožňující označovat novináře za „zahraniční agenty“. Prostě zase něco extra. Jsme v Rusku. V zemi, kde zítra již znamená včera a kde se jen tak nějaký novinář neschová. I když kdo ví, Sibiř zdá se nekonečná.

Do nynějška se zákon vztahoval jen na neruské mediální domy jako právnické osoby, to už teď ale neplatí. Každý, kdo je nějakým způsobem napojen, popř. placen zahraničními společnostmi z „černé listiny“, může být považován za agenta a je jedno, jestli je to americký novinář píšící o zatmění měsíce, bábuška z Kamčatky, co se omylem dostala k internetu, mladý undergroundový zpěvák s pravicovým smýšlením nebo opravdický agent FBI. Neunikne zkrátka nikdo. Ani ten Děda Mráz není ze hry. Kdo ví, jak jsou na tom se Santou.

Hlas Ameriky a Rádio Svoboda, trn v oku ruského Kyklopa. Media s nimi spjata jsou brána za agenty už asi automaticky. Holt hlas svobody v Rusku moc nefrčí. Na druhou stranu, můžeme se jim divit, když od mala mají děti za vzor matrjošky, svoboda je asi dost abstraktní pojem. Vlastně celá Ruská federace by se dala přirovnat k této dřevěné figurce. Zdá se velká, ale kdo v ní je, nemá zravno dost prostoru.

Ani běžný ruský uživatel internetu není před novým ustanovením v bezpečí. Stačí přeposlat špatný článek, napsat „nevhodný“ komentář či se přátelit se špatnými lidmi a další agent je na světě. Těžko říct, jak si za pár let s takovou hordou špionů poradí. Třeba zvýší „státní bezpečnost“ na takovou úroveň, že tam bude tak bezpečno, až si ani pravý Rus nebude jist, zda náhodou není „zahraniční vyzvědač“.

Největší problém s novým zákonem je v tom, že je opravdu hodně, hodně, opravdu hodně obecný. Proto všechny ty nejasnosti, kdo teda může nebo nesmí být označen touto ne moc šťastnou nálepkou. Jakmile si totiž nedokážeme odpovědět, zda to můžu nebo nesmím, nic mi to neřekne a justice si s tím pak může pohrát podle vlastního gusta. A že mají Rusové vytříbený jazýček. Kaviár, boršč, vodka, pelmeni, šašlik atd. a nakonec bliny, prostě by si blil.

Přidat komentář