„Jeden z nejlepších, na kterých jsem kdy pracoval,” říká Záruba o dokumentu Vítkovice 1981

Komentátor Robert Záruba si pochvaluje podobu nového dokumentu z produkce České televize (ČT) Vítkovice 1981, uvedl pro Mediator1. Zároveň známý sportovní novinář přiznává, že zmapovat příběh posledního titulu extraligového klubu HC Vítkovice Ridera nebylo snadné, a to zejména kvůli nekvalitní archivaci záběrů Československé televize.

Minulou neděli ČT odvysílala premiéru svého dokumentu Vítkovice 1981. Ten představil cestu za momentálně posledním titulem extraligového klubu HC Vítkovice Ridera.

„Chtěli jsme zejména připomenout zapomenuté příběhy mimořádné sezony v historii československého hokeje. A samozřejmě také klub, který v roce 1981 dosáhl historického úspěchu,” říká šéfkomentátor Redakce sportu ČT Robert Záruba, který připravil scénář dokumentu.

Příběh neobyčejného ročníku 1980/81 vypráví několik legendárních hokejistů, například Miroslav Fryčer, Ladislav Svozil, František Černík nebo současný reprezentační trenér Miloš Říha. Poprvé mohli diváci dokument vidět přesně v den 90. výročí přesunu ostravského klubu do městské části Vítkovice.

Tvorbu komplikovala neúplnost archivu

Záruba neskrývá spokojenost s výsledkem své práce. „Považuji Vítkovice 1981 za jeden ze tří nejlepších z celkového počtu asi šedesáti televizních dokumentů, které jsem pomohl vytvořit. Z hlediska dramatické stavby je zcela nejlepší.”

V dokumentu se kromě záběrů z filmů Město mé naděje a Dva světy objevil také doposud nezveřejněný materiál z archivu Československé televize. „S ohledem na absolutní nezájem našich předchůdců o archivaci záběrů z 60. až 80. let bylo však mimořádně těžké najít pro dokument toto obrazové ztvárnění,” přiznává Záruba.

Celý dokument najdete na stránkách ČT.

Přidat komentář