3. prosinec 1989 – odvolání ředitele Československého rozhlasu

Sametová revoluce otřásla poměry i v Československém rozhlase. S prvními nespokojenými reakcemi ze strany posluchačů se rozhlas setkal v noci z pátku 17. na sobotu 18. listopadu 1989. Nepokoje vedly k odvolání ředitele Karla Kvapila z funkce.

Lidé před budovou rozhlasu demonstrovali v reakci na vysílání zkreslených informací. Dav převážně mladých lidí skandoval hesla ‘‘Rozhlas lže!‘‘ nebo ‘‘Chceme slyšet pravdu!‘‘. Situace se opakovala i další den, kdy účastníci zazpívali státní hymnu a požadovali vyvěšení vlajky.

Následovalo založení Občanského fóra (OF) v Československém rozhlase, jehož členové žádali o změnu vedení rozhlasu. Konkrétně se jednalo o požadavek odstoupení tehdejšího ústředního ředitele Československého rozhlasu Karla Kvapila. Kvapil prohlášení odmítl a trval na řádném odvolání ústředním výborem Komunistické strany Československa a vládou, jež ho do funkce jmenovala.

Představitelé OF se nevzdali a odeslali otevřený dopis předsedovi vlády Ladislavu Adamcovi s žádostí o odvolání současného ředitele kvůli předchozímu pochybení při sdělování informací v revolučních dnech. Současně navrhli jmenovat Karla Starého na pozici nového ředitele rozhlasu.

Celá situace vyvrcholila 3. prosince 1989, kdy vláda Československé socialistické republiky odvolala Kvapila z funkce ústředního ředitele a na jeho místo jmenovala Karla Starého, zpravodaje Československého rozhlasu ve Francii. Starý slíbil, že bude vždy a za každých okolností veřejnost pravdivě informovat.

Přidat komentář