Aktivistka Thunbergová si vyzkouší roli šéfeditorky ranního vydání pořadu BBC

Šestnáctiletá aktivistka Greta Thunbergová se v prosinci na jeden den stane šéfeditorkou ranního pořadu Today, který vysílá britská rozhlasová stanice BBC Radio 4. Švédka je jednou z pětice osobností, které BBC vybrala.

Stanice BBC vybrala celkem pět osobností, které se mezi 26. prosincem a Silvestrem ujmou role šéfeditorů. Greta už na den, kdy bude o podobě ranního vysílání rozhodovat ona samotná, zadala práci. Ve vysílání by se měly objevit nejen reportáže z Antarktidy a Zambie, ale také rozhovor s Markem Carneym, guvernérem britské centrální banky.

,,Jméno švédské aktivistky je synonymem boje za záchranu planety,“ napsala o Thunbergové BBC. Rozhlasová stanice také dále připomněla, že mladá Švédka letos obdržela nominaci na Nobelovu cenu míru za to, že stála u zrodu celosvětového hnutí, jehož stoupenci se snaží vyvíjet tlak na vrcholné politiky, aby podnikli zásadní kroky v boji proti změnám klimatu.

Dalšími osobnostmi, které se zhostí role šéfeditorů ranního vydání pořadu BBC, budou předsedkyně britského nejvyššího soudu Brenda Haleová, umělec Grayson Perry, hudebník George the Poet a novinář Charles Moore.

BBC dále připomněla, že v minulosti byla mezi hostujícími šéfeditory například i slavná americká herečka a humanitární aktivistka Angelina Jolie. Této role se dříve ujal také světoznámý vědec Stephen Hawking či britský novinář David Dimbleby.

Přidat komentář