Vychází nová kniha o slovenské mafii. Nabídne neznámé fotografie i rozhovory s mafiánskými bossy

Kniha Slovenská mafia: Príbehy psané krvou reportéra Jána Petroviče má být tím nejkomplexnějším, co na dané téma vzniklo. Publikace, mapující slovenské podsvětí od raných 90. let až po současnost obsahuje řadu rozhovorů, nikdy nepublikovaných fotografií či kompletní zpracování jednotlivých případů od jejich počátku.

Reportér slovenského serveru aktuality.sk Petrovič se od 90. let věnuje resortu vnitra, obrany nebo soudnictví. Letité zkušenosti má i s informováním o slovenském organizovaném zločinu, právě odtud pramení jeho orientace v tématu či jeho kontakty.

Kvůli knize znovu obcházel místa výbuchů, přestřelek či vražd nepohldných svědků a bílých koní. Vedle dosud nezveřejněných fotografií z míst činu obsahuje kniha i řadu rozhovorů. ,,Mafiánů, kteří jsou teď venku, je velmi málo. Ti nejnásilnější se mezi sebou buď vybili nebo jsou zavření,” popsal okolnosti vzniku knihy Petrovič v rozhovoru s Marekom Vagovičom v pořadu NA ROVINU na webu aktuality.sk.

Mezi jedním z respondentů byl i bývalý “boss všech bossů” Mikuláš Černák, se kterým vedl Petrovič korespondenční rozhovor do vězení. V rozhovoru Černák prolomil mlčení a rozepsal se o fungování slovenské mafie nebo o své první vraždě.

,,Nejčastěji se zaobírám rozsudky – na Slovensku je to trochu podceňovaná věc. Když končí soudní proces, tak si lidi vyslechnou, kdo kolik dostal, ale pro mě to není ta nejzajímavější informace. Ta přichází o několik týdnů později, když soud vydá písemné zdůvodnění, proč tak rozhodl. (…) To je můj nejexaktnější zdroj,” popsal Petrovič v rozhovoru svou práci s veřejně dostupnými zdroji.

Rozpuštění kyselinou či rozemletí v mlýnku, i takové hrůzy se objevily

Mafie na Slovensku fungovala od 90. let, tedy podobně jako v Česku. Průběh a forma organizovaného zločinu se ale přeci jen lišila. Mnohými odborníky bývají slovenští mafiáni připodobňovaní spíš k těm balkánským – nešlo jen o moc a peníze, ale i o demonstraci síly a tupého násilí.

Ještě donedávna policie objevovala i masové hroby a na veřejnost se dostávaly informace o likvidaci nepohodlných lidí v mlýncích na maso či kyselině. Krom toho měli mnozí mafiánští bossové často blízké kontakty na stranu HZDS tehdejšího premiéra Vladimíra Mečiara či Slovenskou informační službu.

Již přes deset let je nezvěstný investigativec Rýpal

Mezi první novináře, kteří začali o tamním organizovaném zločinu psát, patřil Paľo Rýpal. Ve své práci mapoval například mečiarovské privatizace a zaměřoval se i na mafii ve slovenských regionech. V dubnu 2008 Rýpal zmizel a dosud je nezvěstný.

Jeho poslední článek se věnoval mafiánskému klanu Pápayovcov v okolí Dunajské Stredy. Dosud je z těchto dob nezvěstných kolem 600 lidí. Kniha Slovenská mafia: Príbehy psané krvou je věnovaná právě Rýpalovi.

Petrovičova kniha bude mít křest 22. listopadu v bratislavském Pistoriho paláci. Na besedu budou pozvaní současní i bývalí prokurátoři, bývalý policejní prezident Jaroslav Spišiak a moderovat ji bude šéf investigativců z aktualit.sk Marek Vagovič. Knihu pokřtí Iveta Uhliariková, sestra nezvěstného novináře Rýpala.

Přidat komentář