20. listopad 1989 – První vydání Informačního servisu

Nezávislé tiskové středisko (NTS) chtělo informovat o skutečných událostech během revolučního dění v Československu. Spojila se proto skupina lidí a vytvořila redakci, která začala psát první svobodné zprávy – Informační servis. První číslo vyšlo 20. listopadu 1989. 

Přehled zpráv vznikl spojením několika samizdatových listů, hlavně časopisu Sport a Revolver Revue. Nezávislé tiskové středisko pak časopis vydávalo až do poloviny března roku 1990. Noviny se později proměnily v časopis Respekt, ředitelem se stal jeden ze zakladatelů Informačního servisu, Jan Hrabina.

První tým svobodné žurnalistiky tvořili především chartisté a disidenti. Mezi známá jména patří například Jáchym Topol, Ivan Lamper nebo Jan Ruml. Později se k redakci připojila řada spolupracovníků, mezi nimi kupříkladu Jaroslav Spurný nebo Zbyněk Petráček. 

Tvorba nezávislých novin vznikala v bytě mluvčího Charty 77 Alexandra Vondry. Později se celá redakce přesunula do domu U Řečických, kde sídlila Galerie mladých. 

Lidé projevili o svobodné a pravdivé informace veliký zájem a redakce tak někdy musela tisknout i dvakrát denně. 

Formát Informačního servisu se odvíjel od dostupnosti papíru. Vycházel ve formátu A5 a A4, většinou v rozsahu čtyř až osmi stran. Později přibyly i fotografie nebo pozvánky na akce a výstavy. 

Přidat komentář