19. listopad 2004 – zemřel Jan Pixa

Přesně v tento den zemřel před 15 lety Jan Pixa. Krom jiného to byl dramaturg Československé televize, konferenciér, moderátor a scénárista. Zasloužil se o vznik televizního žánru zábavní pořad.

Narodil se 19. Září 1920 v Praze. Letos by se tento pán dožil 99 let. Měl blízko k divadlu a herectví, v letech 1947-1950 byl členem ochotnického souboru v Praze – Dejvicích. Vystupoval na besídkách a v pohádkách. Účastnil se také loutkových představení.  Také v těchto letech hrál v klasických divadelních představeních.

V 50. letech byl Jan Pixa prvním moderátorem, který uváděl zábavní pořad. Díky němu tento televizní žánr vznikl. Mnozí jej označují za zakladatele a průkopníka zábavních pořadů. Jeho úplně prvním pořadem byla zábavní relace Hádej, hádej, hadači. Byl to velký úspěch, a díky své popularitě se pořad stal legendou ve své oblasti.

Další soutěž, kterou moderoval, bylo Desetkrát odpověz. Oba tyto pořady byly vědomostní. V další tvorbě se objevil  například v pořadu Kavárnička dříve narozených, Velké lásky Standy Procházky nebo Sedmero přání. Stál také u zrodu pořadu Album. Tato relace vznikla v roce 1990 a věnovala se starším lidem.

Osobnost Jana Pixy jste mohli znát i z filmů. Hercem byl ale pouze příležitostným. Objevil se například ve známém filmu Šíleně smutná princezna. V méně známých snímcích si zahrál v Prosím, nebudit! Přátelé na moři, nebo Hlavní výhra.

Ve svém životě také získal ocenění Senior Prix. Tuto cenu uděluje organizace Nadace život umělce, a Jan Pixa ji získal v roce 1994. Udělena mu byla za celoživotní dílo, za jeho práci v oblasti divadla, filmu, televize a záznamu uměleckých výkonů.

Přidat komentář